Jak doplnit kolagen a proč je pro tělo tak důležitý?

Jak je to s kolagenem v lidském těle? Proč je nezbytný? Kdy a proč začíná klesat jeho tvorba? Díky kterým potravinám je možné získat potřebný kolagen?

Mnozí mají kolagen spojený s pletí, neboť má vliv na celkovou pružnost a tím i mladistvý vzhled. Nicméně kolagen je mnohem důležitější, zastává mnohem významnější funkci. A to nejen pro naši pokožku.

Nutný pro zdraví pohybového aparátu

Kolagen potřebujeme nejen pro mladistvou a pružnou pokožku, ale také proto, abychom měli pevné kosti, pružné šlachy. Kolagen bývá považován za elixír mládí, neboť právě vypíná pokožku, zajišťuje její správnou hydrataci, zmírňuje celulitidu. Zkrátka zpomaluje stárnutí pokožky.

Přestože lidské tělo tvoří neustále nový kolagen, tak však zhruba okolo 35. roku jeho tvorba pomalu klesá, rovněž i kvalita není natolik dobrá jako dříve. Tvorbu kolagenu lze efektivně stimulovat právě díky zdravému životnímu stylu a zařazení potravin do svého jídelníčku, které vám s tímto pomohou. Kolagen je nepostradatelný, neboť se nachází v tkáních, jako jsou šlachy, ale také kosti, kůže, oční rohovka apod.

Dodejte tělu kolagen prostřednictvím potravin

Nejsnadnější a také nejvíce efektivní cestou, jak dodat tělu potřebný kolagen, je vhodnou stravou, zejména zařazením konkrétních potravin. A které to jsou? V tomto směru prokáží význačnou službu vejce, konkrétně vaječné bílky, které obsahují kolagen. Mezi cenné zdroje dále patří ryby, především losos, tuňák, makrela, které nabízí taktéž zvýšený obsah kolagenu. Vhodné je konzumovat ryby pravidelně.

Podstatnou úlohu v jídelníčku zaujímají i batáty, které vynikají nízkou kalorickou hodnotou, obsahují vitamín A, jenž není sice přímo v obsahu spojený s kolagenem, ale jde o látku, která dokáže jeho tvorbu účinně korigovat v lidském těle.

Dále nezapomeňte na citrusové plody, konkrétně se jedná o pomeranče, limetky, citrony, grapefruity obsahující látky, které mají tu schopnost, že pomáhají aminokyselinám, prolinu a lysinu při přeměně na kolagen. Znamenitou službu prokáže také česnek, jenž je jedním z nejlepších zdrojů síry, která je nutná pro tvorbu kolagenu v těle, dále obsahuje látky, které pomáhají nově vybudovat poškozená kolagenová vlákna.

Autor: Kateřina Lulková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments