Dopřávejte si své okurky po celý rok. Je potřeba je správně zmrazit

Potraviny, které nám neslouží k přímé spotřebě, jsme zvyklí uchovávat různými způsoby. Zavařováním, chlazením, mražením nebo třeba sušením. Každou z nich podle vyzkoušených a osvědčených receptů.

Maso mrazíme, houby sušíme a okurky zavařujeme. Samozřejmě můžeme zamrazit i houby a zavařit maso, ale zamrazit okurky? To se může jevit jako ne úplně dobrý nápad. Okurky jsou plné vody a ta po rozmrazení pravděpodobně udělá ze salátovky nevábnou změklou houbu.

Zbylé okurky zamrazte

Přece to ale jde. Tuto možnost určitě uvítají všichni, kteří sklidili na svých záhonech velkou úrodu okurek a nestíhají je zpracovat. Ale mohou jí využít i ti, kdo narazili v obchodě na výhodnou akční cenu okurek. Jenže kolik se jich dá koupit do zásoby, abychom je nemuseli za nějakou dobu nahnilé a plesnivé vyhodit?

Okurky můžete zamrazit. Vybírejte ale ty zdravé, s pevnou dužinou a malými semínky. Ty s velkými semeny nejsou pro dlouhodobé uchovávání vhodné. Předtím je musíte oškrábat a nakrájet na kostičky, plátky nebo nastrouhat. Rozhodněte se podle toho, jaký pokrm z nich budete chtít připravovat.

Sušte, krájejte, strouhejte

Pokud se rozhodnete okurky nakrájet, výsledná kolečka nebo kostky nejprve pořádně osušte papírovou utěrkou a zbavte tak vlhkosti. Potom je rozložte na podnos, přikryjte potravinářskou folií a dejte zamrazit. Teprve zmrazené je po porcích vložte do mikrotenových sáčků a vraťte do mrazničky. Tím zabráníte slepení kousků do jedné velké hroudy.

Porcování je velmi výhodné. Až budete v zimě chystat okurkový salát, nemusíte rozmrazovat a znovu zamrazovat množství, které najednou nespotřebujete.

Foto: Shutterstock

U nastrouhaných salátovek postupujte stejně, strouhanou okurku samozřejmě nemusíte před mrazení osušit. Šťávu, která se z nich uvolní, ale zamrazte zvlášť. Nalijte ji do výrobníků na led a vzniklé kostky pak přidejte do sáčků k nastrouhaným okurkám.

Nemusíte se bát, že by rozmrazené okurky ztratily chuť. Budou chutnat stejně, jako byste je právě utrhly na zahrádce, jen možná trochu změní barvu.

Před použitím nerozmrazujte

Až je budete potřebovat, nerozmrazujte je, ale nachystejte například salát a okurky do něj přidejte ještě zmrzlé. Promíchejte a nechte kostky povolit až mezi ostatními ingrediencemi. Stejně postupujte, ať už z nich chcete připravit jakékoli jídlo. Uvidíte, že nepoznáte rozdíl.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments