Dozrály plody černého bezu. Připravte si z něj šťávu nebo likér s blahodárnými účinky

černého bezu se nejvíce využívají sušená květenství. Jsou skvělá osmažená, usušená na čaj, i zpracovaná na osvěžující šťávu. Stejně chutné jsou také bezinkové plody. Mají tmavě fialovou až černou barvu, a v syrovém stavu by se neměly konzumovat, protože jsou tak mírně jedovaté. Tepelně zpracované však mají výraznou chuť, a bezinkový likér nebo limonáda jsou prostě vynikající.

Jaké má černý bez účinky?

Tento keř, dorůstající až několik metrů do výšky, dozrává v druhé polovině léta. Jeho květy i plody mají antivirové účinky a pomáhají při horečnatých nemocech z nachlazení, i proti chřipce. Plody bezu černého mají protizánětlivé účinky a rozpouštějí hleny u bronchiálních onemocnění, nebo zánětu vedlejších nosních dutin. Šťáva z těchto plodů má vysoký obsah vitamínu C.

Bezinková šťáva

Budete potřebovat:

  • 2,5 kg bezinek
  • 1 kg cukru
  • 2 l vody
  • 20 g kyseliny citronové
  • 1 hřebíček
  • 1 vanilka

Příprava:

Bezinky oberte, omyjte a dejte do hrnce. Přisypte k nim kyselinu citronovou a zalijte horkou vodou. Nechte odstát do druhého dne.

K odstáté směsi přidejte hřebíček, vanilku, cukr a vařte 20 minut. Přelijte do skleněných láhví, nechte vychladnout a dobře uzavřete. Šťávu uchovávejte v chladu.

TIP: Udělejte si domácí limonádu!

Nalijte trochu bezinkové šťávy do sklenice a zalijte perlivou vodou. Vsypte lžíci zmrzlých borůvek, černého a červeného rybízu, přidejte pár kostek ledu a kolečko citronu. Navrch můžete přidat snítku máty, která se brzy ponoří a dodá osvěžující chuť. Podávejte s brčkem a dlouhou lžičkou.

Bezinkový likér s rumem

Budete potřebovat:

  • 2 l bezinek
  • 1 l vody
  • 1 kg cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 polévková lžíce mleté, popř. rozpustné kávy
  • 0,5 l rumu

Příprava:

2 l bezinek nasypte do hrnce a zalijte vodou. Takto vařte přibližně 20 minut. Pak směs přeceďte a přisypte cukr. Po dalších 20 minutách vaření přidejte vanilkový cukr a kávu. Mírně vařte dalších 5 minut. Lžící při tom sbírejte pěnu.

Když směs vychladne, můžete přilít rum. Likér přelijte do skleněných láhví, pevně uzavřete a skladujte v chladu a temnu.

TIP: Až vás bude bolet hlava, nebo se celkově nebudete cítit příliš fit, můžete si nalít trochu této lahodné domácí medicíny. Nezapomeňte při tom na led a kolečko citronu.

Autor: Sabina Huřťáková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments