Drahé máslo při pečení cukroví lze snadno nahradit. Dělaly to už naše babičky

Máslo je jednou ze základních surovin, bez které se naše vánoční pečení neobejde. Sice už se dá sehnat i za vcelku přijatelnou cenu, ale existují i jiné varianty, které ho dokáží plnohodnotně nahradit.

Navíc jsou nejen zdravější. Na takovém cukroví si mohou pochutnat i ti z nás, kteří se ze zdravotních důvodů vyhýbají laktóze.

Dejte šanci ovocným pyré

Většinou se jedná o různá ovocná pyré, která ale dokáží nahradit nejen máslo, ale často i cukr. Nebo jeho množství alespoň více či méně eliminovat. Vaše cukroví tak bude nejen levnější a zdravější, ale i méně kalorické. A ovocná příchuť mu jen prospěje. Není proto důvod nedat této variantě šanci.

Banánové pyré získáte jednoduše, když přezrálý měkký banán rozmačkáte vidličkou do sametově hladké hmoty. Množství másla v receptu pak jen nahradíte tímto pyré.

Podobným způsobem získáte i jablečné pyré. Jablka oloupete, zbavíte jadřinců a krátce povaříte doměkka. Potom už je jen rozmačkáte a můžete použít.

Skvělé pyré vám poskytne i dýně. Opět ji oloupete, vydlabete, nakrájíte a povaříte. Měkkou ji potom rozmixujete ponorným mixérem.

Urodilo se vám letos hodně dýní, které nestíháte zpracovat? Udělejte z nich pyré a dejte ho zamrazit. Celou zimu ho pak můžete používat k přípravě dýňových krémů a různých moučníků. Kromě cukroví totiž můžete dýňové pyré použít třeba k přípravě šťavnaté bábovky.

Foto: Shutterstock

Co třeba ovoce?

Další variantou je avokádo, u kterého ale zase musíte vybrat a použít pouze měkké kusy. Oloupejte ho a bez dalšího vaření rozmačkejte. Máslo nahradí toto pyré opět v poměru 1 : 1.

Určitě s námi budete souhlasit, že banán, jablko ani dýně chuť cukroví nezkazí. A avokádo je zase chuťově naprosto neutrální.

Máslo dokáže nahradit i kvalitní hustý jogurt řeckého typu nebo podmáslí. Toho je ale nutné použít místo másla jen poloviční množství.

Alergici zase mohou místo másla použít kokosový olej, který stejně jako ono za studena tuhne.

Samozřejmě nezapomínáme ani na širokou škálu margarínů. Jejich použití ale není nic nového a jistě s nimi už má svou zkušenost každá kuchařka nebo kuchař.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments