Vanilkové rohlíčky většina Čechů pokazí. Na jejich křehkost je jednoduchý trik, který ale zná málokdo

Bez vanilkových rohlíčků snad nemůžou Vánoce ani začít. I kdybychom neměli čas na pečení a stihli jen 2 druhy cukroví, vanilkové rohlíčky budou jedním z nich.

Stejně jako u jiných receptů i tady se často ty nejlepší předávají po generace. Poměry surovin jsou jedna věc, ale neméně důležitý je i postup. Ten občas může zhatit výsledek i přes ty nejkvalitnější komponenty.

Lámou se vám rohlíčky?

Někdy se vám rohlíčky lámou. Většinou je to proto, že jste těsto hnětli příliš dlouho. Doslova jste ho horkými dlaněmi spařili. A pokud se to stane při zpracování, jeho struktura se po upečení změní.

Na vině ale mohou být i příliš mastné ořechy, mnoho mouky nebo její špatná kvalita. Také je možné, že jste je v troubě spíše sušili, než pekli. Úskalí číhá mnoho. Pokud se vám těsto drobí ještě za studena, přidejte do něj trochu žloutku. Ale opatrně, abyste ho nezahřáli.

Těsto na rohlíčky se nevyplatí dávat zaležet do ledničky, jako je tomu u jiného cukroví. Jednak byste museli čekat, až máslo povolí a taky se kvůli odpočinku víc drolí.

Zůstávají vám v cukru otisky?

Stává se, že na rohlíčcích zůstanou po upečení otisky prstů. S cukrem bývají potíže, pokud se ho snažíte nalepit na příliš horké, sotva z trouby vytažené cukroví. Nebo naopak na vychladlé.

Přímo z trouby vytažené rohlíčky jsou totiž ještě mastné od rozehřátého tuku. Cukr na nich bude vlhnout a vytvářet nevzhledné a nepravidelné nánosy. Nejlepší je nechat je 2 – 3 minuty vychladnout. Nesnažte se na ně cukru nabalit co nejvíc. Klidně je ale můžete obalit nadvakrát. Jednou po vytažení z trouby a podruhé zastudena před servírováním na mísu.

Foto: Shutterstock

Mandle místo vlašáků

A jaký recept se osvědčil nám? Budete potřebovat 150 g hladké mouky, 60 g mletých vlašských ořechů nebo mandlí, 100 g másla, 2 lžíce moučkového cukru, 2 žloutky a vanilkový cukr na obalování. Dříve se používaly do těsta mandle. Na vlašské ořechy se přešlo až později, především kvůli jejich ceně a dostupnosti. A vanilkový cukr můžete použít klidně i do těsta místo moučkového.

Použijte prsty, ne dlaně

Po zpracování vytvořte z těsta váleček. Nakrájejte ho na stejně velké kousky a ty pak vyválejte do tvaru rohlíčků v dlani prsty. Ne mezi dvěma dlaněmi. Vaše rohlíčky pak budou hezky pravidelné a nebudou na koncích špičaté. Nebude hrozit, že se tenké špičky v troubě připálí.

Hotové je uchovávejte v chladu, jako všechno ostatní cukroví.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments