Dřevo mi vydrží hořet o 100 % delší čas. Skvělý fígl z něj dostane více tepla a ušetříte tisíce korun

Ačkoliv si to mnozí nemyslí, topení dřevem je v České republice stále mimořádně oblíbené. Kromě příjemného pocitu stráveného u krbu totiž můžete tímto způsobem při dnešních cenách energií ušetřit nemalé peníze. Platí totiž, že topení dřevem může být poměrně levné, ovšem je třeba vědět, jak na to a nepálit zbytečně doslova peníze.

Zvolte správné dřevo

Nejdůležitějším faktorem je volba správného dřeva na výtop. Pro dlouhodobé vytápění je nejlepší tvrdé dřevo, které je velmi stabilní a hoří déle. Takovým dřevem je třeba akát nebo dub. Měkčí dřevo se zase rychleji rozehřeje a dříve vám vyhřeje místnost. Hodí se také pro rozdělání ohně. Hodí se ale také dřevo zasažené kůrovcem, které je vyschlé.

Naprostým přešlapem, kterého se však dopouští velké množství lidí, je použití vlhkého nebo zvlhlého dřeva. Můžete mít sice radost, že vám chytne, ovšem jeho výhřevnost je výrazně nižší. Pro pálení je optimální dřevo s vlhkostí maximálně 20 %. Suché dřevo lépe hoří, ale to není všechno. Produkuje také méně emisí a sazí.

Dubové dřevo zvolíme tehdy, když chceme pozvolný a postupný přísun tepla, avšak po delší dobu. Naopak po smrkovém dřevě sáhneme tehdy, když potřebujeme rychlý nástup hoření a jeho vysokou intenzitu.

Foto: Shutterstock

Jak nejlépe topit

Tvrdé dřevo na topení se vyznačuje tím, že má vyšší hustotu, což znamená, že je těžší a hoří výrazně pomaleji. V České republice je proto velmi oblíbené a lidé po něm často sahají. Z těchto důvodů je ale také obvykle dražší.

Pro vytápění obvykle využíváme hlavně habr, jasan a buk, které mají i další výhody. Obsahují menší množství tříslovin, a tak mnohem méně zanášejí kamna, krby i komíny.

Čtěte také: Dřevo naštípete za 15 minut i bez sekyry. Všichni budou jenom zírat

Vynikající je také akát, který vám vydrží hořet opravdu dlouho. Platí však, že se hůře zapaluje. Proto je pro rozehřátí dobré mít několik polen měkkého dřeva a pak začít přikládat tvrdé. Díky tomu docílíte nejlepších výsledků, a to i po nákladové stránce.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments