Většina lidí neví, jak správně skladovat maso. Dělají pak hrubé chyby, nad kterými experti kroutí hlavou

Není moc horších věcí, než když člověk trpí zdravotními komplikacemi po požití zkaženého masa. Naštěstí jsme většinou schopní včas rozpoznat, že maso není v takové kondici, abychom ho mohli konzumovat. Pak však nezbývá nic jiného než ho vyhodit. Jak maso skladovat, abychom ho udrželi co nejdéle v dobré kvalitě a neriskovali zdravotní problémy?

Maso umísťované do ledničky

Pokud zakoupíme v obchodě chlazené maso a nechceme ho zamrazovat, ale dát pouze do ledničky, měli bychom dodržovat několik pravidel. Zaprvé je důležité dbát na to, aby maso nebylo v teplém prostředí v době, kdy jej přenášíme z obchodu domů – typický problém je například v létě, kdy necháme nákup několik hodin v rozpáleném autě. V takových podmínkách se maso může zkazit velmi rychle.

Když maso v pořádku přineseme domů, umístíme ho do ledničky. Ideální teplota je mezi 2 a 5 °C, je dobré maso nechávat ve spodní části ledničky a izolovat ho od dalších surovin, které v lednici máme. Velmi důležité je, aby se maso nebo šťáva z něj nedostala do kontaktu s jiným jídlem, především tím, které už nebudeme tepelně upravovat. Na to se hodí různé krabičky, případně oddělené přihrádky, které od sebe věci v lednici bezpečně oddělí. Chlazené maso bychom měli zpracovat do tří dnů.

Foto: Shutterstock

Maso v mrazáku

Řada lidí nechává maso v mrazáku velmi dlouho v přesvědčení, že zamražené vydrží všechno. Pravda je však taková, že ani v mrazáku bychom neměli maso nechávat déle než půl roku. Je vhodné nastavit teplotu na – 18 °C, opět od sebe jednotlivé kusy masa a dalších potravin oddělovat a také maso zabalit do fólie.

Hotové maso

Dáváme-li do ledničky hotový pokrm z masa, měli bychom ho uzavřít do krabičky a dbát na to, aby nepřišel do kontaktu s jinými surovinami uchovávanými v lednici. Hotové maso by se však mělo zkonzumovat co nejdříve, ideálně do 24 hodin, a i v takovém pořádně zkontrolovat, že je jídlo stále ještě v pořádku a vhodné ke konzumaci.

Foto: Shutterstock, zdroj: FoodAndWine

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments