Výborná domácí paštika podle Jirky Babici. Je hned hotová a zvládne ji každý

Chcete uvítat návštěvu netradičním pohoštěním? Zkuste připravit vynikající paštiku podle Jirky Babici. Budete překvapeni, jak je její příprava snadná. Výsledek stojí za to!

Jak připravit paštiku?

Paštiky se dají připravit na mnoho způsobů. Nejen z jater, ale i z masa. Mez nejoblíbenější patří paštika z husích jater, nicméně dají se použít jiná, například vepřová nebo kuřecí. Když připravujete paštiku, je velice důležité játra řádně očistit od blanek. Standardně je příprava velmi jednoduchá – játra usmažíte, případně flambujete na pánvi a rozmixujete s dalšími ingrediencemi dle vaší chuti nebo receptu. Případně můžete vyzkoušet tento recept.

Co budete potřebovat?

  • 400 g jater (ideálně krůtích)
  • 2 cibule
  • 500 ml portského vína
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • ½ lžičky citrónové kůry
  • Šťáva z ½ citrónu
  • ¼ másla
  • 3 lžíce přepuštěného másla
  • 1 hrst tymiánu
  • 1 hrst petrželky
  • Sůl
  • Pepř
  • Olej
Foto: Shutterstock

Jak na to?

  1. Nejprve očistíme a nakrájíme játra, která osmažíme na pánvi.
  2. Pokrájíme cibuli nahrubo a orestujeme na jiné pánvi.
  3. K játrům přidáme hrst tymiánu a smažíme je dorůžova, aby z nich nevytékala šťáva.
  4. K játrům nalijeme portském víno a flambujeme.
  5. Játra dáme do mixéru, přidáme k nim cibuli, sůl, pepř, smetanu, citronovou šťávu, kůru z citrónu, a změklé máslo. Důkladně rozmixujeme, dokud se vše nespojí a nevznikne jemná paštika.
  6. Nakonec paštiku přendáme do mističek nebo do velké mísy a přelijeme přepuštěným máslem. Dáme nejméně na 2 hodiny do lednice.

Brusinková omáčka

Paštika nám tuhne a mezitím si můžeme připravit brusinkovou omáčku. Co budeme potřebovat?

  • 3 lžíce brusinek
  • 1 pomeranč
  • ½ citrónu
  • 200 ml červeného vína
  • 1 lžička hořčice
  • Sůl
  • Pepř
  • Cukr

Příprava:

  1. Nastrouháme půl lžičky pomerančové a citronové kůry.
  2. Z poloviny citrónu a 1 pomeranče vymačkáme šťávu. Tu smícháme s červeným vínem.
  3. Přidáme brusinky, hořčici a nastrouhanou kůru, sůl, pepř a cukr.

Máte hotovo. Paštiku můžete podávat s brusinkovou omáčkou a opečeným pečivem!

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
4 měsíců

😀 😀 😀
Stejná fotka jako u článku z 31.3.2022
Už vám zjevně dochází inspirace, že tady prezentujete dva patlaly – Hrušku a Babicu. I ten slavný Pohlreich sem tam něco pohnojí, ale na ty dva borce nemá…