Experti varovali před potravinou, která vystřelí krevní tlak. Lidé to ale vůbec nevědí

Mnozí lidé trpí zvýšeným krevním tlakem, aniž by o tom věděli. V takovém případě je velmi důležité dbát na stravu, a to tak, aby k nepříznivému stavu ještě více nepřispívala. Právě stravování má totiž na vysoký krevní tlak značný dopad. Platí to ostatně i pro ty, kdo zatím tímto problémem netrpí. V případě, že budou konzumovat nevhodné potraviny, může se to velmi rychle změnit.

Obrovsky negativní dopad na tělo

Ať už jde o naložené olivy nebo slaninu, přesně to jsou potraviny, které byste měli pojídat s rozmyslem. Obsahují totiž značné množství soli a tedy i sodíku. To je přitom látka, která přímo přispívá ke zvyšování krevního tlaku. Existuje ale ještě další jídlo, které je v tomto ohledu obzvlášť nebezpečné a většina lidí to netuší. Jde o mraženou pizzu. Podle výživové specialistky Nataly Komovy jde o pokrm, který se dokáže na krevním tlaku podepsat skutečně velmi negativně.

Pokud byste to náhodou nevěděli, vysoký krevní tlak popisuje stav, kdy dochází dlouhodobě k velkému tlaku krve proti stěnám tepen. To je samo o sobě velký problém, na který se navazují další obtíže, jak uvádí Mayo Clinic. Jde o cestu, která poměrně neúprosně směřuje k infarktu či mozkové mrtvici.

Pokud má člověk vysoký krevní tlak zjištěný, dá se s ním něco dělat. Stále více se ale ukazuje, že lidé s tímto stavem chodí, aniž by o tom tušili. V takovém případě si mohou velmi snadno uškodit. Podle některých odhadů má až třetina dospělých zvýšený krevní tlak, což je skutečně velké množství.

Foto: Shutterstock

Příliš mnoho soli

Jakkoliv je tak mražená pizza ideálním řešením pro večer, kdy se vám nechce nic dělat a toužíte si odpočinout u televize, váš krevní tlak vám za to vůbec nepoděkuje. “Jako výživová poradkyně jsem si vypočítala, že jeden kousek mražené pizzy ukrývá celých 700 mg sodíku,” uvedla expertka.

Jenže u jednoho kousku nikdy nezůstane. Většina lidí zkonzumuje mraženou pizzu na posezení celou. Jenže to znamená, že se jim do oběhu dostane 2000 až 3000 mg sodíku najednou. To už je množství, které samo o sobě může krátkodobě způsobit zvýšení krevního tlaku. A pakliže se takto budete stravovat dlouhodobě, začne být stav chronický.

Příliš mnoho soli v jídle znamená, že vaše tělo bude zadržovat příliš mnoho vody, což znovu způsobí dodatečný tlak na vaše tepny. “Bohužel, mnoho mražených pizz obsahuje obrovské množství soli, což je dáno výběrem náplně, jako jsou různé zpracované sýry nebo uzeniny,” vysvětlila Katherine Jenner z organizace Blood Pressure UK.

Foto: Shutterstock, zdroj: Express

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments