Sladidlo používané miliony lidí způsobuje rakovinu, šokovali vědci. Přitom má být zdravé

Rakovina je velmi obtížně léčitelnou nemocí, a to navzdory tomu, že se léčba dramaticky zlepšila. Důvodem je ale to, že se nádor velmi rychle šíří tělem. Je obtížné ho zachytit v počáteční fázi, kdy se s ním dá ještě mnohé dělat. V pozdější fázi už je to více než problematické.

Experti ho doporučovali jako prospěšné

Kromě toho, aby lidé hlídali nejrůznější symptomy, které mohou na rakovinu ukazovat, se vědci snaží zjistit, jaké spouštěče mohou bujení vyvolat. Bohužel zjišťují, že mnoho potravin, které mají zdraví zlepšovat, dělají v určitém ohledu pravý opak. Nový výzkum uvádí, že umělá sladila jako aspartam významně zvyšují riziko rakoviny.

Přitom je to právě cukr, před kterým lékaři obecně varují, že by lidé měli omezit jeho přísun. Způsobuje totiž záněty v těle, které mohou také přispět k rozvoji rakoviny. Kromě toho způsobuje obezitu a s tím spojené kardiovaskulární problémy. Řada odborníků tak radí přejít na umělá sladidla. Ta jsou doporučovaná rovněž pro diabetiky.

Vědci z university v Sorbonně nicméně zjistili, že umělá sladidla jsou spojena s vysokým rizikem rakoviny. Nejde přitom o nějaký nahodilý vzorek dobrovolníků, nýbrž o data více než sta tisíc lidí. Ta byla vyhodnocována v období několika let.

Foto: Shutterstock

Může být horší než cukr

Závěry jsou poměrně jednoznačné. Lidé, kteří konzumovali umělá sladidla jako aspartam nebo acesulfam-L ve větším množství, měli významně vyšší riziko rakoviny než ti, kdo taková sladidla neužívali a zůstali tak třeba u cukru.

Naše zjištění odporují tomu, abychom umělá sladidla považovali za bezpečnou alternativu cukru v jídle nebo nápojích a poskytují značné kontroverze o jejich potenciálním účinku na zdraví člověka,” uvádějí autoři studie.

Důvodem neblahého účinku může být to, že umělá sladidla narušují procesy, které jsou klíčové pro neutralizaci škodlivých toxinů z bakterií, které žijí ve střevech. Kvůli tomu se tyto toxické látky mohou nahromadit a způsobit nižší úroveň zánětu, která dlouhodobě vede k rozvoji rakoviny či jiných chronických onemocnění.

Foto: Shutterstock, zdroj: Express

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Karel
Karel
2 let

Onkologická pacienti to o umělých sladidlech vědí již dávno, zejména o aspartamu. Proto se jim taky vyhejbaj. Zdravé lidi to nezajímá, … dokud neonemocní !