Famózní cuketové zelí je hned hotové. Na jeho chuť nezapomenete

Cuketa se skvěle hodí k tepelné úpravě. Vařená cuketa si uchovává podobné nutriční hodnoty jako syrová i přes to, že vařením ubývá vitaminů, zejména pak vitaminu C.  

Recept na chutné cuketové zelí ozvláštní vaši kuchyni a můžete ho využít jako přílohu k masům (uzenému, pečenému atd.).

Každý jistě zná vepřo knedlo zelo. Ale i tento klasický recept můžete doplnit namísto klasického kysaného zelí o zelí kedlubnové nebo právě cuketové. Při přípravě cuketového zelí zabere nejvíce času samotné vypocení cukety. Následné vaření je již velmi rychlé.

Jak udělat cuketové zelí

Suroviny

  • 2 větší cukety
  • 1 střední cibule
  • máslo
  • 1 lžíce hladké mouky
  • cukr
  • ocet
  • kmín
  • sůl
Foto: Shutterstock

Postup

Cukety oloupeme a nahrubo nastrouháme. Pokud jsou cukety menší, tak nemusíme vydlabávat vnitřek cuket. Pakliže máme cukety přerostlejší a semínka by byla větší, doporučuji cukety vydlabat a následně nastrouhat. Nastrouhanou cuketu dáme do sítka a vymačkáme přebytečnou vodu. Následně cuketu osolíme a necháme asi půl hodiny v sítku odpočívat, zatímco z ní bude vykapávat voda. Poté opět vymačkáme.

Nyní si vytvoříme jíšku s cibulkou. Na másle (můžeme použít i sádlo nebo rostlinný tuk) zpěníme najemno nakrájenou cibulku, zasypeme lžící mouky a lehce osmahneme. Nenecháme mouku moc ztmavnout. Přidáme cuketu, kmín, cukr a ocet dle chuti.

Vaříme maximálně 5 minut. Důležité je cuketu moc dlouho nevařit, jinak by ztratila svou strukturu a rozvařila by se.

Tipy

Cuketové zelí je vhodnou alternativou pro těhotné a kojící maminky nebo osoby, které mají potíže s trávicím traktem. Cukety oproti klasickému zelí nenadýmají. Cuketa je také vhodnou potravinou při redukci váhy, neboť má nízký obsah kalorií, a naopak velký obsah základních živin. Z 95 % je cuketa tvořena vodou.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments