Fantastické staročeské vdolky. Naše babičky měly tajnou ingredienci, na kterou se zapomnělo

Za časů našich prababiček byly vdolky slavnostním jídlem, které se smažilo hlavně při posvíceních. A vdolky na Moravě nebyly to samé, jako vdolky v Čechách. Moravské vdolky byly buclatější a díky dvojité náplni se jim říkalo dvojctihodné. České vdolky oproti tomu byly spíše takové tlustější placky, připomínající lívance.

Staročeským vdolkům se někdy říká také bavorské vdolečky. Jsou to ty, které se po usmažení zdobí tvarohem, povidly a šlehačkou. Zdobení ale může podléhat krajovým zvyklostem, tak mohou být bavorské vdolečky ozdobeny i mákem s cukrem a přelité horkým máslem.

Připravte si vdolky podle tradičního receptu, který se v českých domácnostech předává už po staletí.

Vdolky našich prababiček

Budete potřebovat:

  • 0,5 kg polohrubé mouky
  • 2 polévkové lžíce cukru krupice, 1 čajovou lžičku soli, 50 g změklého másla.
  • 370 ml mléka, 20 g kvasnic a 1 žloutek
  • Tuk na smažení
  • Na ozdobení povidla, cukr, skořici, lžíci rumu, tvaroh na strouhání a šlehačku.

Postup:

  • Kvásek si připravíte tak, že droždí rozdrobíte do misky, přidáte lžičku cukru, zalijete trochou vlažného mléka a promícháte.
  • Misku, přikrytou utěrkou, uložíte do tepla, aby kvásek vzešel.
  • Mezitím si do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, cukr, žloutek, máslo, vlažné mléko, a nakonec vzešlý kvásek.
  • Těsto vyhněťte buď ručně, nebo klidně robotem, aby bylo vláčné a nelepilo. Opět ho nechte přikryté v teple kynout, dokud neznásobí svůj objem.
  • Mezitím smíchejte povidla se skořicí, cukrem a rumem.
  • Vykynuté těsto rozdělte na menší kousky, ze kterých tvořte placičky velikosti dlaně.
  • Ty vložte na vymazaný plech a nechte ještě chvíli kynout.
  • Potom je otočte a vložte na 5 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů, aby zaschly.
  • Po vytažení z trouby je ihned smažte v rozpáleném oleji. Pamatujte, že vdolky musí být při smažení do půlky v tuku ponořené. Budete-li na něm šetřit, vdolky vám “nevyběhnou”.
  • Smažte je z obou stran dozlatova, postačí 2 minuty z každé. Ale opatrně, v příliš horkém tuku se vám mohou na povrchu spálit, zatímco uvnitř budou ještě syrové.
  • Každý vdolek ozdobte vrstvou ochucených povidel, nastrouhaným tvarohem a vyšlehanou šlehačku. Nakonec ho můžete celý pocukrovat.
Foto: Shutterstock

Pár tipů na závěr

Pokud se vyhýbáte smaženým pokrmům, můžete si vdolky upéct i v troubě. Při 180 °C postačí 1/4 hodiny.

Chcete-li je mít méně mastné, smažte je v sádle. Tak to dělaly i naše prababičky. Za jejich časů se totiž olej v obchodech neprodával.

A co ještě dělaly jinak? Přidávaly do těsta 2 uvařené nastrouhané brambory. Díky nim je totiž těsto krásně vláčné.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments