Fantastický holandský řízek. Takhle se dělal podle normy ČSN z roku 1978

Tradiční a klasický pokrm, který chutná jako hlavní chod i jako svačinka na cesty. Představíme vám původní recept na holandský řízek. Připravíte jej šťavnatý a s křupavou strouhankou. Hodí se k němu bramborová příloha a zeleninový salát.

Oblíbený holandský řízek

Tradiční řízky se připravují z kotlety nebo krkovice a obalují v trojobalu. Na holandský řízek budete potřebovat mleté maso a sýr. Jedná se o tučný a sytý pokrm, výborný je teplý s bramborovou kaší, ale zachutná i studený jako svačinka na cesty. Mleté maso je dostatečně tučné, tuk je nositelem výborné chuti, holandský řízek nebude nikdy vysušený.

Kvalitní maso do dobrého řízku

Z nekvalitního masa nejde vykouzlit dobrý holandský řízek i kdybyste použili větší množství voňavého koření. Maso na holandský řízek si vždy namelte z čerstvého kusu. Domácí mlýnek na maso je výborným pomocníkem, pokud jej nemáte, nechejte si maso pomlet přímo v řeznictví. Na holandský řízek potřebujete 800 g vepřového boku, samozřejmě bez kůže a bez kostí.

Správným sýrem do holandského řízku je moravský bochník. Je tvrdý a má výraznou chuť, z řízku nevytéká. Na uvedené množství budete potřebovat 200 g sýru. Sýr je zapotřebí nastrouhat na jemném struhadle.

Foto: Shutterstock

Provoňte holandský řízek

K mletému masu a strouhanému sýru přidejte hrst petržele nebo pažitky. Směs důkladně osolte a opepřete. Smíchejte s vejcem a půl hrnkem mléka. Důkladně promíchejte a dejte na 1 hodinu do lednice. Vychladnutá směs se lépe tvaruje. Mějte na paměti, že majoránka, česnek nebo směsi koření patří do karbanátku a nechejte řízku přirozenou chuť.

Po hodině vyjměte směs z lednice a vytvarujte řízky. Důkladně je obalte v trojobalu. Trojobal můžete na jednom kousku použít i dvakrát, krusta bude křupavá. Řízky se smaží na velkém množství oleje nebo sádla. Po usmažení je nechejte okapat na ubrousku nebo papírové utěrce. Skvělou přílohou je bramborová kaše nebo nejrůznější druhy bramborových salátů.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments