Fenomenální štrúdl z jogurtového těsta. Lepší jste nejedli, navíc stojí pár korun

Jestli si rádi pochutnáváte na jablečném štrúdlu, ale v posledních týdnech si ho raději odpíráte kvůli štíhlé linii vhodné do plavek, máme pro vás dobrou zprávu: vynikající jablečný závin lze upéct i v odlehčenější variantě: třeba z jogurtového těsta.

Vynikající jogurtový závin

Jogurtové těsto má hned několik výhod: je méně tučné než jiná těsta, lehčí do žaludku a hlavně je hotové doslova za pár minut. Je ideální, pokud potřebujete upéct rychlý dezert, nebo vás zkrátka jenom honí mlsná.

Na těsto si připravíme:

300 g hladké mouky, 70 g změklého másla, 200 ml kvalitního bílého jogurtu a jako do každého těsta i špetku soli.

Těsto smícháme se solí a přidáme nakrájené máslo a bílý jogurt. Zpracujeme hladké, pružné těsto, které necháme odpočívat v ledničce – bude potřebovat minimálně hodinu, ale lepší je delší čas.

Jablečná náplň

Asi sedm jablek zbavíme jádřinců a nastrouháme na hrubém struhadle. Obvykle se doporučuje jablíčka loupat, nicméně v některých rodinných receptech se nechávají i se slupkami, takže je to na vás. Pocukrujeme (množství cukru je dobré volit v závislosti na kyselosti jablek) a dochutíme skořicí. Dále můžeme přidat vlašské ořechy nebo třeba rozinky.

Těsto rozdělíme na více částí a vyválíme na obdélníky. Posypeme strouhankou (jablka pustí hodně šťávy, díky strouhance však nevyteče). Naplníme jablečnou náplní a zavineme.

Foto: Shutterstock

Pečeme závin

Před pečením ještě záviny potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme na 180 °C zhruba dvacet minut (často ale závisí na tloušťce závinů, silnější se budou péct déle).

Další varianty závinů

Jogurtový závin nemusíme dělat jenom klasicky s jablky. Můžeme jej naplnit třeba jiným ovocem – třešněmi, višněmi, hruškami nebo třeba meruňkami. Vynikající bude i jako tradiční tvarohový závin. V případě náplní se totiž fantazii meze nekladou – nebojte se popustit uzdu své kreativitě.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ivona
Ivona
1 rok

Peču pivní štrúdl. Omastku je tam stejně jako v tom jogurtovem.

Iris
Iris
1 rok
Reply to  Ivona

No ale není “fenomenální” jako ten jejich…ale ten váš bych si dala – ten jejich néé 😛