Výrobci zatajují skutečnou úlohu roštu v troubě. Dá se využít přímo geniálně

Rošt v troubě používáme většinou při pečení. Ale nemusí to tak být, je ještě další skvělá možnost, jak ho využít. Dosud vás nejspíš ani nenapadla, ale je to vyzkoušený způsob a můžete si zase o něco zpestřit jídelníček.

Opečte si toastový chléb

Na rošt, respektive mezi jeho jednotlivé příčky, je skvělé dávat opéct chléb. Bude rovnoměrně opečený, a navíc připravíte rovnou množství pro celou rodinu. Pokud si připravujete toasty v přístroji, který zvládne maximálně dva najednou, toto je obrovský rozdíl. V každém případě si pod cokoliv, co budete připravovat, dejte plech s pečícím papírem – když bude odkapávat tuk, aby to nebylo přímo do vaší trouby.

Kam rošt umístit?

Pokud jde o samotné umístění roštu v troubě, máme na výběr více možností. Na horních pozicích je vyšší teplota než dole, protože pára stoupá směrem nahoru. Na dlouhé a pomalé pečení je vhodnější mít rošt co nejníže, naopak, pokud potřebujeme rychle zapéct například brambory a toužíme po zlatavém zbarvení, umístíme rošt výše. Uprostřed je ideální neutrální pozice, kterou nic nezkazíte.

Udržujte rošt v čistotě

Při častém využívání se rošt rychle zašpiní. Nesmíte zapomínat na pravidelnou údržbu, obzvlášť, pokud ho využíváte přímo, například na opékání chleba. K čištění můžete použít i jedlou sodu. Ideální je vyčistit ho ve vaně. Nalijte na něj horkou vodu, aby byl zcela ponořený. Naneste na něj saponát a posypte ho jedlou sodou. Po hodině by měla špína sama pustit, rošt pak pouze dočistíte a můžete ho opět používat.

Foto: Shutterstock

K čemu slouží polička pod troubou?

Máte klasickou troubu, pod kterou se nachází typická zásuvka? Překvapivě neslouží k ukládání plechů, které zrovna nepoužíváte. Má se do ní dávat připravené jídlo, aby se zachovalo déle teplé! Udržuje teplotu jídla, aby bylo připravené ke konzumaci. Je zvykem nechávat upečené jídlo v troubě, ale místo toho byste ho měli ukládat zrovna do té poličky. Je to jeho pravý účel.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Miloš
Miloš
1 rok

Tak o té zásuvce, že je na uchování, jídla, slyším poprvé. A plechy si máme dát do ložníce?

Bohuslav
Bohuslav
1 rok

na tousty je toaster a ne trouba

Jméno xy
Jméno xy
1 rok

Až na to, že v troubě to trvá několikrát déle, než se rozehřeje a chleba opeče… Nemluvě o spotřebě energie

Romana
Romana
1 rok
Reply to  Jméno xy

Přesně.

Gabriela
Gabriela
1 rok

Teď jsem chtěla napsat úplně to samé😄