Ferrero celé měsíce tutlalo, že má v továrně na Kinder čokoládu salmonelu. Stovky dětí se nakazily možná zbytečně

Společnost Ferrero postihl před Velikonocemi, tedy její hlavní sezónou, obrovský problém. Ukázalo se, že její klíčové produkty v podobě řady Kinder mohou obsahovat bakterie salmonely. Nešlo přitom o teoretické nebezpečí. Firma zasahovala až tehdy, co se ukázalo, že se po konzumaci vajíček s překvapením a dalších druhů čokolád nakazily desítky dětí a dospělých v západní Evropě. Celkový počet může jít do stovek.

Výroba jela dál

Teď však vyšlo na povrch ještě více znepokojující zjištění. Společnost Ferrero totiž o problému podle všeho věděla podstatně dříve, než vše veřejně prasklo. Už 15. prosince totiž v továrně v belgickém Arlonu byly zjištěny stopy salmonely, a to na sítu u výstupu ze dvou nádrží na suroviny. Podle informací serveru Blick.ch však došlo pouze k zadržení přímo dotčených výrobků a výměně filtru. Původce zjevně nebyl dohledán a výroba pokračovala dále.

Poté, co firma na začátku dubna přiznala možnost salmonelu ve svých výrobcích, zastavil belgický dozorující úřad Afsca výrobu v dotčené továrně a odejmul jí licenci. Ferrero muselo stáhnout veškeré produkty pocházející z této továrny, a to bez ohledu na datum výroby. Týkalo se to mnoha evropských zemí včetně České republiky.

Foto: Shutterstock

Kritika společnosti Ferrero

Salmonela se mohla dostat do výrobků Kinder Surprise, Kinder Mini Eggs a Kinder Schoko Bons. Společnost je přitom ve svých prohlášeních jen velmi vágní a omezila se na konstatování, že “docházelo ke zpoždění ve stahování produktů a výměně informací v rámci firmy”. Proto nebylo vyšetřování případu provedeno tak rychle a efektivně, jak by bylo potřeba.

Do Ferrera se však pustila organizace Foodwatch, která vyslovila silnou kritiku. “Když se něco takového stane, musí být občané okamžitě varováni,” uvedl zástupce organizace Andreas Winkler.

Salmonela se projeví několik dnů po nakažení, a to zejména průjmem a bolestmi břicha. Objevit se může také mírná horečka či zvracení. U zdravých lidí příznaky po několika dnech odezní. V některých případech ale může nastat těžké fáze nemoci, a to hlavně u kojenců, malých dětí a starších lidí s oslabenou imunitou.

Vyjádření společnosti Ferrero

„Kontaminace salmonelou není v potravinářském průmyslu nic neobvyklého. Když byl v prosinci 2021 zjištěn na základě našeho interního testovacího protokolu v továrně v belgickém Arlonu produkt nesplňující bezpečnostní normy, podnikli jsme všechna nezbytná opatření, abychom problém odstranili. Suroviny a hotové výrobky byly ihned zablokovány a nebyly dále uvolněny.

Teprve později, díky spolupráci s úřady pro bezpečnost potravin, byla identifikována souvislost mezi nálezy z Arlonu a případy salmonely. Jakmile jsme se tyto informace dozvěděli, začali jsme okamžitě jednat. A právě od tohoto okamžiku jsme stáhli první výrobky, kterých se problém mohl týkat. Poté jsme během týdne z bezpečnostních důvodů rozšířili seznam stažených produktů na všechny výrobky Kinder vyrobené v Arlonu a pozastavili provoz naší belgické továrny.“

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ester
Ester
1 rok

Moje kamarádka měla na tohle prezentaci no a já že než to sežeru přečtu si složení a našla jsem tam něakou látku tak si to googlim a zjistim že to něni nic nebezpéčného tak žeru a je to divná chuť neobvilká a je mi divně. Stalo se to teď.

Dominik
Dominik
1 rok

Ja som kinder jedol,no potom ma začalo boleť brucho čierny kašel a tak dále. Berte ohlad na to čo kupujete