Naučte se rozdrtit česnek tak, aby lis zůstal čistý. Je na to skvělý fígl

Česnek je koření, bez kterého si většina z nás neumí jídlo ani představit. Našim masům, omáčkám, polévkám nebo pomazánkám dodává nezaměnitelnou chuť a aroma. Často stačí jen ucítit vůni opékaného česneku a sbíhají se nám sliny. Než ho ale vložíme do hrnce nebo na pánev, musíme ho oloupat a utřít. A to je ta méně radostná činnost. 

Moje babička drtila česnek nožem na prkýnku. Moje maminka si pořídila lis na česnek hned, jak se objevil na trhu. Velmi rychle se ale vrátila k babiččině metodě, protože čistit česnekový lis po akci ji přestalo bavit zhruba po druhém použití. A protože ani já jsem neměla zájem vyšťourávat zbytky česneku z dírek lisu párátkem, mazaně jsem strouhala česnek na struhadle, které následně umyla myčka.

Jak lisovat česnek

Jak prohnat česnek lisem tak, aby drtič zůstal čistý? Je to tak jednoduché, že je s podivem, že trvalo několik let, než to někoho napadlo.

Prostě vezmete stroužek česneku a odříznete jeho vršek. Je to ta tvrdá část, kterou stroužky drží pohromadě v paličce. Česnek oloupete z vrchních slupek, ale ponecháte tu, která je nejblíž tělu a většinou se i nejhůř loupe.

Následně vložíte stroužek česneku do lisu tou odříznutou stranou dolů a zmáčknete. A pozor! Z lisu vytlačíte rozdrcený česnek, a když ho následně rozevřete, celou slupku najdete nalepenou neporušenou na horní části lisu. A v nadrceném česneku nenajdete ani kousek slupky. A jako bonus jsou všechny dírky lisu čisté. Slupka je ochránila.

Takže, pokud máte někde mezi vašimi kuchyňskými pomocníky založený lis na česnek, najděte ho a dejte mu šanci. Uvidíte, že se z něj stane váš oblíbený společník.

Foto: Shutterstock

2 metody, jak nejsnadněji česnek oloupat

  1. Dejte samostatné stroužky česneku do skleničky s uzávěrem
  2. Důkladně sklenicí třepejte alespoň 20 vteřin
  3. Nárazy v nádobě se slupky z česneku samy uvolní
  4. Nebo vložte stroužky česneku s odříznutou špičkou na 15 vteřin do mikrovlnné trouby
  5. Následně uchopte stroužek mezi palec a ukazováček a lehce stiskněte
  6. Česnek ze slupky vyklouzne jako pomazaný olejem

Jak nejlépe uchováte naloupaný česnek?

Naloupaný česnek, který nespotřebujete, vám vydrží až týden v ledničce uzavřený ve vzduchotěsné nádobě nebo v mikrotenovém sáčku na zip.

Nespotřebovaný pokrájený nebo nadrcený česnek ale můžete i zamrazit. Stačí, když pastu potřete olejem, vložíte do sáčku a ten uschováte do mrazáku.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Karel
Karel
1 rok

Postup lisování česneku ve slupce je starý spoustu let. Tedy koukám jak pro koho. A ještě jedno malé tajemství. I čištění lisu na česnek, pokud lisujeme oloupaný česnek je strašně jednoduché. K většině lisů se prodává takový protikus. Vypadá jako ježek. Ten se strčí do dírek v lisu, na lis se pustí proud vody a je to. Tak a teď už víte k čemu ten divné ježek slouží.

Tomáš
Tomáš
1 rok

“Prostě vezmete stroužek česneku a odříznete jeho vršek. Je to ta tvrdá část, kterou stroužky drží pohromadě v paličce.”

To není vršek, ale spodek.