Hospodyňky v 19. století skladovaly cukroví speciálním způsobem. Dnešní ženy by se měly poučit

Vánoce jsou obdobím přípravy tradičního cukroví i testováním novinek. Při otevření dveří na nás dýchne vánoční atmosféra. Právě v těchto chvílích vrcholí přípravy na pečení. Je totiž ideální doba pustit se do pečení perníčků, které bude následovat linecké a medvědí tlapky. Pro dokonalý výsledek je důležité i správné skladování.

Křupavé cukroví

Milujete-li sušenky, které krásně křupou mezi zuby, soustřeďte se na jejich uchování ihned po výrobě. Musí být totiž dobře zchlazené ještě před tím, než je uložíte na suché místo. V případě, že byste je uložili ještě teplé, pohltily by do sebe vlhkost a došlo by ke ztrátě křupavosti.

Jejich chlazení ale nemusíte složitě plánovat, položte je na den na talíř v místnosti, kde není příliš vysoká vlhkost, a nechte tomuto procesu přirozený průchod. Následně je uložte do vzduchotěsné nádoby. Vhodná je plastová i kovová forma. Vyhněte se ale papírové. Krabičku naplňte co nejvíce, abyste zabránili zbytečnému nahromadění vzduchu.

Chuť, co se rozpouští na jazyku

Některé vánoční cukroví je jemné a vláčné, často se také jedná o takové, které má uvnitř schovanou náplň. Mezi skryté poklady patří bílkové pusinky, kokosky, plněné ořechy. U těchto pochoutek je třeba za každou cenu zabránit jejich vysušení. K takovému účelu nejlépe poslouží hermeticky uzavřená krabice. Hospodyňky také dříve využívaly trik, který pomohl v krabičce uchovat dostatek vlhkosti. Stačí nakrojit plátek jablíčka a uchovat ho v krabici spolu s vláčným cukrovím. Dbejte ale na to, abyste jablko pravidelně měnili. Mohlo by totiž začít plesnivět.

Foto: Shutterstock

Šťastné a chutné

Ať už zvolíte jakékoli cukroví, vždy je důležité ho uchovávat na dobře větraném a suchém místě. S ohledem na míru vlhkosti a velké množství cukru, který funguje také jako konzervant, se obecně cukroví velmi dobře uchovává a vydrží po celý advent. Pokud hledáte vhodné místo, můžete sušenky, při menším množstvím, umístit do lednice.

Vyhněte se pouze uchovávání křupavých a vláčných sušenek v jedné krabici. Stejně tak zajistěte, že aromatické cukroví nepřijde do kontaktu s ostatním. A pokud vám nějaké zbude? Nebojte se ho zamrazit. Díky nízkému obsahu vody vydrží dlouho a také ho velmi rychle rozmrazíte a naservírujete hostům v průběhu roku.

Foto: Shutterstock, zdroj: Liebherr

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments