Knedlíky uvaříte i v mikrovlnce. Tímto postupem budou lepší jak od šéfkuchaře

I správnou a šikovnou hospodyňku mohou takzvané chlupaté knedlíky pořádně potrápit. Někdy se může stát, že je těsto příliš řídké, použijeme špatné brambory, se kterými se špatně pracuje, jindy se výsledné těsto lepí a mnoho dalších špatných důvodů. Popravdě řečeno, i u tak jednoduchého jídla, jako jsou bramborové knedlíky, je co pokazit. Není třeba ztrácet naděje a tuto lahodnou přílohu si odepřít. Díky mikrovlnné troubě vyřešíte veškeré trable spojené s přípravou a samotným tvarováním. Díky tomuto postupu a receptu budou všechny vaše následující knedlíky dokonalé.

Domácí, nebo kupované knedlíky?

Někdo si raději zajde do potravin a bramborový knedlík si koupí. Cena je různá a pohybuje se od třiceti do sedmdesáti korun. Ovšem záleží na gramáži a kvalitě. Většina z těch kupovaných obsahuje kypřící látky, tedy difosforečnany, které jsou v knedlíku zbytečné. Další nevýhodou je, že nikdy zcela nevíte, jaké suroviny byly k výrobě použité, proto je nejlepší si takový knedlík připravit doma. V takovém případě máte jistotu, že použité potraviny jsou čerstvé, chutné a výsledek bude dokonalý.  

A k čemu si takový knedlík nejlépe dopřát? Jelikož je knedlík úzce spojen i českou kuchyní, nebude nic lepšího než si knedlík dopřát k Segedínu, kachně a zelí, nebo k zelí a uzenému masu. Jedná se o nejčastější kombinaci a klasiku, na kterou jsme zvyklí. Někdo si rád dopřeje bramborový knedlík a smetanovou omáčku s kuřecími kousky. Jednoduše, existuje velké množství variant, ke kterým je chlupatý knedlík mňamkou.

Foto: Pixabay

Recept na bramborové knedlíky z mikrovlnky

Na lahodné a na jazyku rozplývající se bramborové knedlíky si připravte tyto suroviny:

  • 500 gramů vařených brambor typu C
  • 1 celé vejce velikost M
  • 1,5 čajová lžičky soli
  • 1,5 polévkové lžíce hrubé mouky, použít můžete i polohrubou
  • 2 polévkové lžíce krupičky

Uvařte půl kila brambor ve slupce, nechte je mírně vychladit a oloupejte je. Následně je vložte do míse a rozmačkejte pomocí šťouchadla na brambory. Dále rozmíchejte vejce a přidejte jej k bramborám. Přidejte jednu lžíci krupičky, sůl a vámi zvolenou mouku. Veškeré suroviny rozmíchejte a odložte stranou. Kdyby byla výsledná hmota příliš hustá, přidejte malé množství mléka.  

 Nyní si vezměte několik hrnečků s obsahem 250 mililitrů, vytřete je máslem, vysypte hrubou moukou a naplňte je do ¾ bramborovou směsí. Místo másla, které má svou specifickou chuť, můžete hrneček vymazat i olejem. Poté do každého hrnečku nalijte jednu polévkovou lžíci vody a dejte vařit na 750 W do mikrovlnné trouby na cca sedm minut. Pokud můžete, umístěte na hrníčky poklop do mikrovlnky.

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments