Jak dlouho vám vydrží maso v lednici? Většina lidí dělá velkou chybu

Přinesli jste si z obchodu maso a nestíháte ho zpracovat ihned? Nakoupili jste ho za výhodnou cenu a chcete si na oblíbené kotletě pochutnat za několik dní? Pokud chcete maso uchovat co nejdéle, je třeba dbát na nejvhodnější způsob konzervace, aby se vám nezkazilo. Máme pro vás několik tipů, jak správně zacházet i s nejchoulostivějšími typy masa.

Z obchodu až na váš stůl

Chcete-li maso udržet co nejdéle čerstvé, dbejte především na jeho správné chlazení. Již při cestě z obchodu se na mase mohou začít množit nebezpečné bakterie a mikroorganismy. Tomu dokážete zamezit, pokud mu i po vložení do tašky zajistíte neměnnou teplotu. Používejte proto isotermické tašky, které i v teplém počasí garantují nekolísající teplotu. Jakmile maso přinesete domů, vložte ho do lednice, nebo okamžitě zpracujte.

Jaká je ideální teplota?

Optimální teplotou pro skladování masa jsou 4°C. Maso v lednici umístěte na nejchladnější místo v lednici, nad šuplíkem se zeleninou. Nevkládejte ho do plastových hermeticky uzavřených krabiček nebo do aluminiové fólie, které mohou ovlivnit teplotu a způsobit přemnožení bakterií.

Co s nakrájeným masem?

Krájení nebo mletí snižuje délku trvanlivosti různých druhů masa. Pokud je po přinesení z obchodu nebo řeznictví vyjmete z obalu a začnete zpracovávat, trvanlivost se ještě snižuje. V průměru můžete takto připravené maso skladovat v lednici maximálně 2 dny. Mleté maso zkonzumujte do 24 hodin.

Pokud maso nestíháte zpracovat, doporučujeme ho zamrazit. / Foto: Shutterstock

Naložte to

Jakmile se rozhodnete maso naložit, prodlužujete tím jeho datum spotřeby. Dbejte však na rozdíl mezi masem hovězím a drůbežím. Kuřecí a krůtí maso totiž v lednici vydrží výrazně kratší dobu. Je velmi citlivé na teplotní změny. Pokud ho chcete uchovat déle, můžete ho v naloženém i syrovém stavu zamrazit. Zůstane-li kuře v mrazničce vcelku, vydrží celý rok. Porcované zkonzumujte do půl roku.

Je libo steak?

Hovězí maso můžete v lednici uchovávat až 5 dní. Jedná se o nejodolnější druh masa. Vždy se ale řiďte pravidlem, které říká, že čím tučnější je kousek masa, tím kratší dobu vydrží. To platí i pro vepřové, které má oproti hovězímu výrazně větší množství tuku.

Milujete ryby?

Po nákupu čerstvých ryb v obchodě dbejte na jejich rychlou přípravu. Ryby jsou většinou již na moři hloubkově zmrazené a před vložením na pult rozmrazovány. Tato změna teploty zkrátí i doporučené datum konzumace. Nepřekračujte 24 hodin.

Foto: Shutterstock, zdroj: Boucherie Moderne

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Daniela
Daniela
2 let

Takové a podobné rady jsou asi pro méně chápavé.