Když nemáte žampiony, dejte tam jiného houby, když nemáte žádné houby, tak tam nedávejte nic. Tato věta se vryla do paměti. Její autor, Jirka Babica, se stal jedním z pojmů českého televizního vaření. Jedni ho mají rádi a jiní ho zatracují. Málokdy se najde někdo, koho by toto jméno nechávalo zcela chladným. Jeho tipy a nápady ale mohou být i inspirací. Zkusit můžete například pravý a poctivý český bramborák.
Poctivý bramborák
Česká klasika, na kterou má každý svůj vlastní recept. Kdo by si ho nepamatoval z dětství, kdy mizel z talíře, ještě než babička připravila další. Charakteristické pro něj jsou především mastné prsty. Nejedná se ale pouze o českou specialitu, v různých obměnách ho najdeme v celé střední Evropě. Svou variantu mohou představit v Maďarsku, Německu a ve většině slovanských národů. V bramboráku by samozřejmě neměly chybět brambory, česnek, majoránka, mouka a vejce. Různými obměnami je přidání uzeného masa nebo kysaného zelí.
Smažte nebo pečte
Když se řekne bramborák, automaticky se vám vybaví mastné ruce. Smažení je také nejčastější a nejtypičtější způsob přípravy. Pokud chcete dodržet tradice, připravujte ho na sádle, to dodá celému jídlu charakteristickou chuť a zabrání případnému přepálení tuku. Můžete sáhnout také po rostlinném oleji, ten by neměl mít příliš výraznou chuť. Je také výhodnější v případě, že se chystáte jíst bramboráky studené. Pokud je chcete ihned servírovat, sádlu se nic nevyrovná. V poslední době narazíte i na bramboráky z trouby. Typická chuť brambor, česneku a majoránky je zachovaná, ale smaženému pokrmu se nevyrovnají. Tuk je zkrátka nositelem chuti.
![](https://www.aazdravi.cz/wp-content/uploads/2022/03/bramborak-2.jpg)
Bramboráky lidového kuchaře
Recept na cmundu podle Jirky Babici se přípravou tolik neliší od verze, kterou jistě znáte. Pokud ho ale zkusíte, určitě neprohloupíte. Ozvláštnit ho můžete i nápadem na servírování. A jak na to?
- 8 brambor
- 1 cibule
- 1 šálek hladké mouky
- 1 vejce
- sůl
- olej nebo sádlo na smažení
Na hrubém struhadle nastrouhejte nejprve brambory, vymačkejte z nich přebytečnou šťávu. Poté nastrouhejte cibuli, rozklepněte vejce, osolte a zaprašte moukou. Vše smíchejte. Těsto by mělo být lekce tekuté, aby se dobře lilo na pánev. Hotový bramborák má být křupavý, ale nesmí být černý. Jako tip Babica doporučuje servírovat s uzenými matjesy a zakysanou smetanou.
Nebojte se ani Babicovi sladké verze bramboráků, v receptu stačí vynechat pouze cibuli. Hotovou cmundu pocukrujete a servírujete s jablečným pyré.
Tipy pro skvělý výsledek
Aby váš výsledek byl co nejlepší, držte se několika rad. Pro přípravu cmundy sáhněte po bramborách typu C, jsou škrobovité a těsto se z nich vždy povede. Brambory, po nastrouhání a před promícháním se zbytkem ingrediencí, vymačkejte. Zbavíte je přebytečné vody. Pokud máte více času, nechte ji odstát, slijte a škrob, který se usadil na dně, vraťte opět do směsi, bude křehčí.
Foto: Shutterstock
Česnek tam chybí nedopatřením? Jestli ne, tak to není bramborák, ale jen placka z brambor!