Jak na šťavnatá kuřecí prsa. Většina Čechů udělá velkou chybu už v obchodě, pak už to nespraví

Pokud jde o teplý oběd nebo večeři, neexistuje nic jednoduššího, než smažená, pečená nebo dušená kuřecí prsa. Navíc je jen málokdo nemá rád.

Jenže se vám určitě už taky stalo, že i když jste se snažili, byl váš výsledný steak tvrdý a vysušený.  Jak se tomuhle karambolu jednou provždy vyhnout? My vám poradíme, jak upéct kuřecí prsa tak šťavnatá a jemná, že je budete chtít jíst 7 dní v týdnu.

Jak na nepřekonatelná prsíčka?

Většina z nás kupuje už vykostěné plátky masa zbavené kůže. Je to logické, protože je s nimi mnohem méně práce. Ale je to chyba. Kůže totiž pomáhá udržet maso při vaření vlhké. Pokud ji nemáte rádi, vždy si ji můžete na talíři odstranit.

Jelikož nejsou kuřecí prsa tak tučná jako ostatní části drůbeže, pomůže, když je necháte chvilku odpočívat v marinádě. Vyzkoušejte například bazalkovou, je jednoduchá a výborná.

Bazalková marináda

Rozmixujte ¾ šálku balsamikového octa,  ¼ šálku čerstvých bazalkových lístků, 2 lžíce olivového oleje, stroužek česneku, 4 malá rajčátka a ½ lžičky soli. Do této marinády pak naložte prsíčka aspoň na 1 hodinu.

Pokud nechcete kuře marinovat, rozpusťte několik lžic soli ve vodě a plátky do ní na půl hodiny ponořte. Slaná voda podpoří přirozenou chuť a vlhkost masa a vy tak získáte ve výsledku velmi jemný a chutný steak. Po vyjmutí ze solné lázně maso osušte, potřete olivovým olejem a podle chuti přisolte a okořeňte.

Foto: Shutterstock

Ještě před naložením nezapomeňte maso naklepat plochou stranou paličky nebo dnem pánve. Snažte se, aby měly všechny plátky stejnou tloušťku, jinak se vám budou nerovnoměrně propékat.

Vysoká teplota je důležitá

Kuře pečte při teplotě vyšší než 210 °C. Potom se vlhkost jakoby uzamkne uvnitř masa a váš řízek zůstane opravdu šťavnatý. Při takto vysoké teplotě ale platí, že musíte plátky péct maximálně 15 – 20 minut. Jinak začnou tvrdnout a na talíř naservírujete vysušenou podešev.

Po vytažení prsíček z trouby nebo pánve je nechte ještě 10 minut přikryté odpočívat, než je začnete krájet. Jinak vám šťáva, kterou byste si raději vychutnali v mase, vyteče na talíř.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments