Naučte se triky, jak poznat čerstvá vejce spolehlivě a rychle. Většina lidí je nezná a koupí špatně

Vejce jsou zdrojem nejen bílkovin, ale také vitamínů, minerálů, zdravých tuků a dalších stopových prvků. Cenová dostupnost a blesková příprava jen zvyšuje jejich atraktivitu v kuchyni. A proto asi každý z nás občas propadne akci na celé plato vajec, které mu pak leží v lednici déle, než by bylo vhodné. A naskýtá se otázka – jak poznám, jestli jsou vejce ještě čerstvá?

Obecně vejce vydrží čerstvá zhruba 3 až 5 týdnů po jejich sesbírání, očištění a uskladnění v lednici. To ovšem neznamená, že vydrží tak dlouho poživatelné i ve vaší ledničce, protože nevíte, jak dlouho strávila vejce na cestách či v supermarketu. Proto se můžete řídit datem spotřeby. Ale jak všichni víme, minimální trvanlivost je pouze orientační údaj, a proto vám přinášíme tipy, jak rozpoznat čerstvé vejce od zkaženého.

Jak poznat čerstvé vejce?

Použijte svoje smysly

Podezřelé vejce nejprve prozkoumejte pohledem. Pokud jsou na skořápce praskliny, je dost možné, že vejce obsahuje bakterie a začíná se kazit. Zkažená vejce poznáte snadno také podle nezaměnitelného zápachu. Vejce rozklepněte do skleničky či talířku. Pokud nic podezřelého nevidíte ani necítíte, vejce je v pořádku. Pokud vajíčko smrdí, zbavte se jej a nádobu dobře vymyjte saponátem a teplou vodou. S vejcem také můžete zatřást. Čím menší pohyb uvnitř vejce, tím čerstvější.

Foto: Shutterstock

Dejte vejce do vody

Proveďte tzv. plovací test. Naplňte mísu vodou a opatrně do ní ponořte vejce. Čerstvé vejce se se okamžitě potopí a klesne na dno, staré se bude držet na hladině. Je to způsobeno vzduchovou kapsou uvnitř vejce. Čím starší vejce je, tím více se vzduchová kapsa zvětšuje, protože dochází k nahrazení vody vzduchem.  

Světelný test

Zavřete se s vejcem do tmavé místnosti. Baterkou nebo světlem na telefonu posviťte na širší část vejce. Pak vejce nakloňte a rychle s ním otočte zleva doprava. Měl by se tak osvítit vnitřek vejce a vy uvidíte vzduchovou bublinu. Pokud je tenčí než 3 milimetry, vejce by mělo být čerstvé.

Často může dojít ke kratší životnosti vajec také nevhodným skladováním. Ujistěte se, že víte, jak s vejci zacházet.

Jak vejce skladovat

Vejce skladujte v lednici, ideálně při teplotě 4-5 °C. Pro někoho může být novinkou, že v rámci lednice se vejcím nejlépe daří na polici, nikoliv ve dveřích, které zpravidla bývají nejteplejším místem, protože jsou nejčastěji vystaveny okolnímu vzduchu při otevření. Na karton s vejci nic nepokládejte, mohlo by dojít k poškození skořápek, což vede k rychlejšímu zkažení.

Čtěte také: Jak správně skladovat vejce, aby se udržela co nejdéle čerstvá. Vyvarujte se častých chyb, které je mohou rychle zkazit

Čerstvost vajec můžete otestovat několika výše zmíněnými způsoby, ale obecně platí zlatá zásada – pokud se vám něco na vejcích nezdá, raději neriskujte, za zažívací potíže nebo v nejhorším případě salmonelu to nestojí.

Foto: Shutterstock, zdroj: healthline.com

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
V.Č.
V.Č.
2 let

Tak proč prodávají na vajíčka podstavce do dveří ledniček?