Jak udělat maso, aby se doslova rozplývalo na jazyku. Existuje na to fígl, který téměř nikdo nezná

Asi to zná každý. Dlouhou dobu chystáte nedělní oběd a chcete, abych chutnal co možná nejlépe. Jenže když ho naservírujete, strávníci zjistí, že maso je tuhé. Nikdo si pochopitelně nestěžuje, ale vy víte, že to vůbec není ideální a máte špatný pocit. Přitom nevíte, co byste měli udělat lépe.

Jak si zjednodušit práci

Inu, pravdou je, že každé maso je trochu jiné a i stejná příprava se nakonec může přeci jen lišit. Pro mnohé tak je výsledek vždy nejistý, přitom by být nemusel. Existuje totiž trik, který maso změkčí a zjemní za všech okolností. Ve výsledku pak na jeho přípravu nebudete potřebovat ani tolik času. Stačí použít jediné: jedlou sodu.

Naše babičky by nás jistě poučily, že cesta k měkkému masu vede jediná, a sice dlouhým pomalým vařením, dušením či pečením. Velké kusy masa je pak ideální připravovat přes noc. Přesto ale výsledek nemusí být stoprocentní a ne pokaždé můžeme tento postup volit, obzvlášť když třeba pospícháte.

Za normálních okolností byste v případě spěchu zřejmě sáhli po nějakém tom kuřeti nebo rybě, které jsou hotové velmi rychle. Díky našemu triku ale můžete volit i tužší vepřové, hovězí či skopové maso.

Foto: Shutterstock

Pomůže účinný roztok

Před samotnou přípravou je třeba maso naklepat. Nepoužívejte ale paličku, kterou porušíte vlákna masa, což není vůbec žádoucí. Pro naklepání volte opačnou stranu nože, kterým maso krájíte. Maso změkčíte také tím, že ho na delší dobu naložíte do láku či marinády. Lze využít i exotické ovoce, jako je třeba ananas nebo kiwi. V případě nakládání však neušetříme čas.

Pokud chceme využít fíglu s jedlou sodou, potřebujeme maso nakrájet na tenčí plátky nebo třeba kostky. Tímto způsobem sodu do masa nejlépe zapracujete. Využít můžete i roztok jedlé sody, kdy pro 250 gramů masa potřebujeme 1 lžičku sody a 100 mililitrů vody. Maso nechte v tomto roztoku přibližně 15 minut. Následně ho propláchněte a připravte tak, jak jste zvyklí.

Jedlá soda je vynikajícím pomocníkem také v odstranění nevábné pachuti, kterou někdy má skopové maso. V takovém případě ovšem maso nechte naložené přes noc.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Výživová poradkyně a dlouholetá autorka článků se zdravotní tematikou.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
6 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ivona
Ivona
15 dní

Ach jo, to jsou mi zase “novinky”?😖

Eva Civanova
Eva Civanova
16 dní

Super

Miroslav
Miroslav
16 dní

Proboha, co je to zase za nesmysl. Paní redaktorko jste úplný antitalen na vaření. Už jste někdy slyšela že by uznávaný kuchaři joko je Jan Šindelář, Radek Kašpárek, Přemek Forejt, Roman Vaněk, Roman Paulus, Petr Stupka, Zdeněk Polrajt, Jiří Babica další, že by MÁČELI MASO V JEDLÉ SODĚ ???? Já tedy NE. Prosím vás, jděte si dělat bábovičky na písek a nezapomeňte si vzít jedlou sodu a kuchyni se vyhýbejte obloukem.

Iris
Iris
16 dní

Autorko, vy jste kuchařská sračka – tohle nemyslíte vážně – tím to maso úplně zkazíte.
Vy neschopná babo, naučte se vařit a pak tu sypejte rady anebo lépe – změňte zaměstnání – co takhle operátorka hygienických zařízení,,,

Miroslav
Miroslav
16 dní
Reply to  Iris

Paní Iris, souhlasim s vámi. Paní redaktorka by byla opravdu dobrou operátorkou hygienických zařízení. Nedávno jsem četl její článek jak vyčistit wc za dvě koruny ( bombičky/kapsle z jedlé sody, citrónové šťávy a esenciálního eleje ). Takže je na výkon povolání teoreticky, možná i prakticky připravená a snad to zvládne i bez rekvalifikačního kurzu.
Paní redaktorce přeji hodně spokojenosti v novém zaměstnání.

Iris
Iris
15 dní
Reply to  Miroslav

Tady je těch adeptek na tuto profesi více – jiná zase radí vrazit do nádržky na splachování WC petku s aviváží…nebo do ní vymačkat zubní pastu…
Aspoň že v závěru prozradila, co v takovém případě hrozí. To jsou rady, že by jeden vyl.
Občas mi střelí saze a napíšu poněkud nevybíravě, co si myslím…