Zemědělec oznámil novou cenu kuřecího masa. Nikdo nevěřil. Tolik peněz nemáme, stěžují si lidé

Zdražování ani zdaleka nekončí. Naopak je velmi pravděpodobné, že rekordy na cenách nejrůznějšího zboží teprve uvidíme. A že to, co se odehrálo doposud, byl teprve lehký rozjezd. Po dramatickém nárůstu cen energií se pozornost pomalu, ale jistě přesouvá k potravinám. Těch je dokonce částečně nedostatek, a tak se začíná razantně zdražovat.

Vsadili jsme na dovoz a utlumení chovů

Citelný nárůst cen se očekává zejména u masa, mimo jiné u kuřecího, které je v České republice velmi oblíbené a tvoří nedílnou součást našich jídelníčků. Jak však v komentáři pro MF DNES upozorňuje zemědělec a čestný prezident Agrární komory Jan Veleba, za kuřecí maso se brzy zřejmě nedoplatíme.

Důvodem je skutečnost, že Česko v posledních letech významně vsadilo na import tohoto masa z ciziny. Bylo to totiž levnější. Teď se ale ukazuje, jak moc krátkozraké rozhodnutí to bylo. Když komodita celosvětově zdražuje a je jí nedostatek, jednotlivé státy začínají vývoz omezovat, aby bylo zboží v dostatečném množství a za rozumné ceny k dispozici pro jeho občany. Případně se prodává jen tam, kde za něj zaplatí skutečně hodně.

Přesně to se teď děje třeba s polským kuřecím masem. Na evropském trhu razantně roste jeho cena a tradiční vývozci omezují export. Přitom Česká republika měla dlouhou tradici chovu kuřat. V roce 2005 zde bylo 15,4 milionu kusů nosnic. V roce 2020 už jich je jen 2020. Citelně poklesla produkce kuřecího masa. Jednoduše se vsadilo na to, že dovoz bude levnější a méně pracný. Spotřeba kuřecího přitom roce. V roce 1990 ho průměrný Čech spořádal 12,5 kilogramu za rok, dnes už je to 29 kilo na osobu.

Foto: Shutterstock

Ceny jako za luxusní maso

Teď na tento vývoj razantně doplácíme. Zatímco ještě před pár měsíci jsme za kilogram prsních řízků platili 100 korun, dnes už je to klidně 160 korun. Podle Veleby se přitom na této už tak vysoké hodnotě cena v žádném případě nezastaví. Již brzy uvidíme ceny přesahující 200 korun za kilo kuřecích prsou. Cena za kilo kuřete v celku potom překročí hranici sto korun.

Bohužel, kuřecí maso už nedělám tolik jako dříve. Čekám vždy, až se objeví v akci a místo prsních řízků kupuji kuře vcelku. I tak je to drahé. Pokud se zdraží ještě více, budeme si ho moci dovolit jen ve svátek,” uvedla pro server AAzdraví paní Kateřina, kterou jsme zastihli u masového pultu v jedné z pražských poboček Kauflandu.

Paní Kateřina je přitom tím, co bychom mohli nazývat českou střední třídou. Už i ta se ale musí omezovat i v tak základních potřebách, jako je kuřecí maso. Pokud se o chudobě mluvilo ještě před časem jako o něčem hypotetickém, v příštích měsících to bude pro velkou část lidí realitou.

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Stálý redaktor magazínu AAzdravi.cz. Celý život se zajímá o zdravý životní styl, jehož efekt na spokojený život ho nepřestává fascinovat.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
12 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Helena
Helena
11 dní

A co dělá pan Babiš? Vlastní všechny jihočeské drůbežárny. Když je takový lidumil, proč se nepostará, aby bylo kvalitní kuřecí maso za dobrou cenu na našem trhu.