Jak upéct dokonalé a křupavé kuře. Lidé se dopouštějí stále stejných chyb, které pokazí chuť i konzistenci masa

Kuře s rýží nebo bramborovou kaší je oblíbená nedělní pochoutka. Přesto se při jeho pečení dopouští lidé řady chyb, které ve výsledku znamenají ochuzený gastronomický zážitek. Pečte proto kuře už jednou provždy správně.

Oblíbená kuřecí pečínka

Vytáhnete kuře z lednice, nasypete na něj grilovací koření a šup s ním do pekáče se sádlem? Ještě jej podlijete vodou? Právě jste se dopustili hned několika zásadních chyb při pečení kuřete.

Úskalí při pečení kuřete

Při pečení celého kuřete narazíte na několik úskalí. Kuřecí prsa jsou částí, která se snadno vysuší a měla by být připravována zprudka. Pokud se zaměříte na křupavá kuřecí prsa, budete mít nedopečená kuřecí stehna. Jestliže obrátíte pozornost ke kuřecím stehnům, několik bodů z kvality propečení ztratí kuřecí prsa. Jak postupovat?

Nejčastější chyby a správný postup, jak péci kuře

Chlazené kuře vytáhnete z lednice alespoň hodinu před pečením, opláchněte, osušte a důkladně osolte zvenčí i zevnitř. Nechejte v pokojové teplotě. Není vhodné dávat do trouby chlazené kuře nebo dokonce nedostatečně rozmrazené kuře.

Skvělé kuře si můžete upéct i narychlo spolu s bramborami. / Foto: Shutterstock

Jakmile se k vám dostane kuře, rozbalíte jej a důkladně propláchnete? Chyba to není, ale mohli jste si ušetřit práci. Kuře by se mělo péci co nejvíce svázané. Při pečení překřižte kuřecí stehna a svažte je k sobě. Břišní dutina kuřete by měla být co nejvíce uzavřená.

Dáváte pekáč do trouby ze široka nebo stehny ke dvířkám? Další chyba. V zadní části je vyšší teplota, tedy kuřecí stehna směrujte do zadní části trouby a kuřecí prsíčka ke dvířkám.

Pečete kuřecí prsa odkrytá? Pak se připravujete o šťavnatou chuť. Už naše babičky přikrývaly kuřecí prsa slaninou nebo špekem. Zakrýt je můžete i plátky šunky.

Na dno pekáče jste při pečení nalili olej, dali sádlo nebo máslo? Další chyba. Sádlem či máslem byste měli potřít samotné kuře a další tuk umístit do břišní dutiny.

Jen s dokonale opečenou kůži je kuře skutečně chutné. / Foto: Shutterstock

Kuře byste měli péci první půlhodinu na prsou a teprve poté otočit prsíčky nahoru. Teprve poté můžete kuře mírně podlít vodou. Vhodné je pečení přímo na roštu (využít můžete mřížku v troubě a uložit pekáč až pod ní). V prodeji jsou i speciální pekáče s mřížkou v dolní části, kuře pak není ve výpeku a má mnohem křupavější kůrku.

Ke konci pečení krátce zvyšte teplotu nad 220 stupňů a přepněte na gril.

Během celé doby pečení troubu neotevírejte (pokud pečete na mřížce a s horkovzduchem není k tomu důvod).

Z trouby ihned na talíř je poslední častá chyba. Upečené kuře zabalte do alobalu a servírujte až po 15 minutách.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments