Jak vyšlehat dokonalou bramborovou kaši. Vše často zkazí už chyba na začátku

Bramborová kaše patří mezi nejoblíbenější přílohy, které se v České republice servírují. Je to dáno především tím, že se výborně hodí k masům i rybám a sama o sobě má lahodnou chuť. Nějakým způsobem umí bramborovou kaši připravit asi každý. Otázkou ale je, zda z tohoto pokrmu dostává maximum. Přestože se totiž kaše může zdát být velmi jednoduchým pokrmem, lze se v její přípravě zdokonalovat neustále. Pokud pak ochutnáte obyčejnou kaši a skutečně dokonalou kaši, poznáte rozdíl na první lžíci.

Bramborová kaše je tvárná

Pravdou je, že neexistuje jeden jediný správný recept, jak bramborovou kaši připravit. Těch způsobů, které vedou k ideálnímu cíli, je zcela jistě více. A hodně závisejí na tom, na jaký způsob vám kaše nejvíce chutná. Má v sobě mít nerozemleté kousky brambor, nebo musí být snad vyšlehaná na maximum? A co do ní vlastně přidat? Máslo, nebo mléko? Či snad oboje? V další rovině se pak můžeme zabývat, zda ji třeba ještě něčím nedochutit. Nabízí se pažitka, ale třeba i česnek.

Každý z nás má zřejmě v paměti uchovanou vzpomínku na skvělý, ale i otřesný zážitek s bramborovou kaší. Bohužel, obliba tohoto jídla zavdala potravinářům motivaci k výrobě nejrůznějších instantních bramborových kaší. Jakkoliv se jejich kvalita zlepšuje a už to nejsou vždy ony otřesné kaše, které si pamatujeme ze školních jídelen, přesto si tato příloha zaslouží více péče a poctivou přípravu. Ona totiž ta dokonalá kaše zase není tak složitá na přípravu.

Foto: Shutterstock

Vyberte správné brambory

Nejsou brambory jako brambory. To byste si měli pamatovat vždy, ale v případě bramborové kaše to platí dvojnásob. Pokud totiž zvolíte nesprávný typ brambor, dobrou kaši z nich prostě neuděláte, ani kdybyste se rozkrájeli.

V obchodě se tak poohlédněte po bramborách varného typu B nebo C. Naopak se vyhněte těm, které jsou označeny typem A. Toto jsou brambory vhodné na něco zcela jiného než kaše. Jsou málo moučné a po uvaření pevné, hodí se tedy například do salátů nebo jako pečené v troubě.

Brambory typu B jsou jakýmsi univerzálním řešením, které lze používat prakticky na cokoliv, tedy i bramborovou kaši. Opravdového ideálu ale dosáhnete až s bramborami typu C.

Brambory pro kaši můžete vařit jak oloupané a rozkrájené na menší kousky, tak i se slupkou, kterou odeberete až po uvaření. Stojí za to vyzkoušet oba způsoby a zjistit, který vám více vyhovuje.

Recept na krémovou bramborovou kaši

Co budete potřebovat:

  • kilogram brambor (ideálně varný typ C)
  • 150 mililitrů mléka
  • 100 gramů másla
  • 150 mililitrů smetany
  • sůl

Postup přípravy:

Brambory oškrábejte a nakrájejte na menší kousky. Propláchněte je ve vodě, abyste je zbavili přebytečného škrobu. Následně dodejte studenou vodu, a to v takové míře, aby měly brambory dost místa. Vodu osolte a uvařte brambory do měkkého stavu.

Brambory následně sceďte a trochu je rozmačkejte. Přidávejte pomalu horké mléko a smetanu a poté máslo. Ke šlehání můžete využít elektrického šlehače, případně na to jít postaru vlastní silou.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel Kratochvil

Jste si tim co pisete jisti nebo jen opisujete co se obecne pise a psalo ve starych kucharkach? Zkouseli jste nekdy to o cem pisete? Schválně si zkuste udelat bramborovou kasi z brambor varneho typu A. Mozna pak budete prekvapeni, co ziskate. Neni nezajimave, ze nejlepsi michelinska bramborova kase se dela z brambor odrudy Ratte, ktere jsou jeste lojovitejsi nez A. Ja myslim, ze tito Pani kuchari moc dobre vi, proc to tak delaji. Jinak vysokeho naslehani dosahnete prave pouzitim smetany a rucniho metloveho slehace. Pro maximalni plnou chut je dobre take bramvory uvarit ve slupce. Pak kombinace kvalitní brambory… Číst vice »

JANA
JANA
2 let

brambory rozmačkejte co nejvíc,ne jen tochu
dávám plnotučné mléko a šlehám velmi dlouho až je kaše nadýchaná,máslo až nakonec