Jaké je bezpečné množství vajec, které můžete sníst každý týden? Klíčová je jedna věc, kterou většina lidí nezná

Vejce patří k velmi oblíbeným potravinám, pro mnohé k nenahraditelným. Ať už si je vychutnáváte samotné ve formě míchaných vajec či volského oka nebo s nimi v hojné míře vaříte, možná zjistíte, že jich každý den zkonzumujete značné množství. Ačkoliv na vejcích jako takových není nic špatného a naopak by v našem jídelníčku neměla chybět, i zde platí pořekadlo, že všeho moc škodí.

Dvě vejce ano, ale s podmínkou

Pro zdravého člověka jsou dvě vejce denně zcela v pořádku,” říká výživová poradkyně Keri Gans. Ve skutečnosti to ale není zase tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. “Klíčové však je, aby se člověk podíval na celkovou stravu, která je součástí jeho jídelníčku a aby zjistil, odkud přijímá nasycené tuky. Je sice zdravé dopřát si dvě vajíčka denně, ale dejte si pozor na to, s čím je konzumujete. Pokud je to například se sýrem, pak máte ve stravě příliš vysoký poměr nasycených tuků a kalorií.

Jídla s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin totiž zvyšují hladinu krevního cholesterolu, který se ukládá na stěnách cév. Mají také značný podíl na výskytu kardiovaskulárních nemocí, které pak ústí v postupné ucpávání cév a tím ve zvýšené pumpování krve, což může vést k infarktu či mozkové mrtvici.

Vejce v žádném případě nezbavujte žloutku, abyste ho učinili dietnějším. Připravíte se jen o cenné živiny. / Foto: Shutterstock

Záleží na tom, čím vejce doplníte

Dvě vejce na pánvi s malým množství olivového oleje se solí a pepřem, zeleninou, několika plátky avokáda a s jedním celozrnným toastem lze považovat za skvělou snídani, která vám dodá energii. Pakliže však vyměníte zeleninový salát a toast za pár plátků sýra a slaniny, můžete se doslova předávkovat kaloriemi a tukem. Také se nedoporučuje vyměnit celá vajíčka jen za bílky. Může se zdát, že jde o zdravý a dietní způsob, protože ušetříte kalorie, ale své tělo tím ochuzujete o přísun živin.

Pokud to tedy sečteme a podtrhneme, podle výživové poradkyně správné množství vajec zcela závisí na zbytku zkonzumované stravy. Jedno velké vejce má přibližně 80 kalorií, pět gramů tuku a šest gramů bílkovin. Pokud přijmete dostatečné množství bílkovin a tuků z jiných jídel, omeletu z pěti vajec a s plátky sýra každý den ke snídani už vaše tělo nepotřebuje. Pokud jste ale třeba na cestách a nevíte, jak kvalitní budete mít stravu, dejte si ráno s čistým svědomím vajíčka, která vám dodají potřebnou energii a živiny.

Foto: Shutterstock, zdroj: Menshealth

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Autorko, je jasné, že jste tzv. kancelářská krysa.
Naprosto nechápete stravovací režim lidí, kteří pracují v terénu.
Tady si naprosto nemůžete určovat kdy, kde a jak budete obědvat.
Vejce je – ideální snídaně, ideální oběd – většinou obojí – proč? Zasytí na dlouhou dobu a chutná. večeřet už pak můžete, co chcete 😛