Jaké ryby jíst a kterým se raději vyhýbat?

Jezte ryby, budete zdraví. To slýcháme velice často, nejčastěji z úst rodičů, kteří chtějí svému dítěti vnutit do hlavy myšlenku, že právě ryby jsou základem jejich pevného zdraví. V rybách se sice vyskytují látky, které chrání nejen srdce, ale také cévy, ovšem je taky nutné dodat, že ne všechny ryby jsou zdravé. Existují druhy, kterým bychom se měli raději vyhnout, jelikož mohou ublížit.

Všude se dočtete, jak jsou ryby zdravé, jak odborníci doporučují jíst rybí maso z toho důvodu, že je z nutričního hlediska pro člověka ideální. Ovšem málokde najdete seznam ryb, kterým se raději vyvarovat. A že jich, panečku, je! Podívejme se na seznam ryb, které jsou povoleny a které naopak není vhodné konzumovat.

Jaké ryby jíst, protože jsou zdravé?

K nejzdravějším rybám vůbec patří rozhodně losos. Losos není sice nejlevnější rybou, ale je velmi, velmi prospěšný. Pomáhá udržovat srdce zdravé. Je bohatý na takzvané omega-3 mastné kyseliny, které člověk potřebuje proto, aby jeho mozek dobře a správně fungoval. Omega-3 mastné kyseliny navíc pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi a zabraňují vzniku zhoubných nádorů. Jak jsme však zmínili, nejedná se o nejlevnější rybu, přesto se doporučuje jíst jednou až dvakrát týdně.

Kvůli svému velkému obsahu zdravých tuků se doporučuje konzumovat tuňák, který je, mimo jiné, i zdrojem bílkovin. Pokud tedy bojujete s nadbytečnými kily, tuňák je ideální ryba do jídelníčku. I tuňák ochraňuje srdíčko před srdečními nemocemi.

Jaké ryby nejíst, protože mohou uškodit?

Dostáváme se nyní k rybám, které není dobré konzumovat. Vyhýbat bychom se měli například mečounovi nebo žralokovi, což jsou ryby, které jsou plné rtuti (z lidského těla se rtuť vylučuje dlouhé týdny a zatěžuje zbytečně organismus). Žralok či mečoun jsou tabu zejména pro těhotné ženy.

Pozor si musíme dát i na takzvaný mořský jazyk, což je druh platýsa. Mnozí lidé ho jedí s oblibou, ovšem tělu nic nedává. Najdou se v něm maximálně nějaké bílkoviny, ale jinak má velmi malou výživovou hodnotu.

Mohlo by vás zajímat

Loading...

Autor: Tereza Čierníková

Pro magazín AAzdraví píše od srpna roku 2018. Milovaná práce jí každý den umožňuje nahlížet na zajímavá témata a také se věnovat koníčkům v podobě plavání a čtení.

22
Komentujte

avatar
6 Komentářová vlákna
16 Odpovědi ve vlákně
0 Sledující
 
Nejsledovanější komentář
Nejžhavější komentářové vlákno
14 Autoři komentářů
HonzypepaAlenaPetrHonza Autoři posledních komentářů
  Odebírat  
Upozornit na
Honzy
Host
Honzy

Je zřejmé , že jsme “obětí ” zaručeně pravdivých informací o tom jak jsou ryby zdravé ,když si přečteme informace takřka na jedné stránce ,kdy jsou jednou lososi velmi vhodnou rybou a hned na to se dozvíme ,že jsou nezdravé ba přímo zdraví nebezpečné ,když jsou na chovech živeny antibiotiky a dalšími neřády. Pokud bych tyto články četl 1. dubna ,řekl bych “blbej apríl” ! Takto bych doporučil autorům aby nejdřív podiskutovali spolu a pak předkládali svoje “moudra ” veřejnosti. A docela by mě zajímalo stanovisko Č O I ,případně veterinárního či potravinářského dozoru.

Honza
Host
Honza

To jako vážně? V článku pouze 3 druhy ryb (losos, mečoun, žralok)? Pokud vím, tak mečouna nebo žraloka ani běžně nekoupíte v normálních supermarketech. Aspoň ne toho žraloka.
Kde je pstruh, candát, kapr, pangas, okoun, tuňák, úhoř, karas, jeseter nebo třeba treska?
Konkretně ten pangas je pěkný shit, celý život chovaný v sudu a není tady. Asi proto jsem na tomto webu poprvé a taky naposled.

Jindřich
Host
Jindřich

Terezka by se měla skutečně věnovat naplno spíš plavání a čtení. Pokud jde o psaní, tak jedině o tom, o čem něco ví, nebo si o tom něco nastudovat. Ne ovšem ze slevových letáků supermarketů. Asi jí nikdo neřekl, že cpát se tuňákem chci-li zhubnout je naprostá pitomost. Přílišný příjem jakýchkoliv tuků vede k jejich ukládání v organismu. Samozřejmě, pokud slupnu dvacet deka tuňáka, navíc v olivovém oleji, nebo třicetidekovou uzenou nebo grilovanou makrelu, organismus něco spotřebuje jako “palivo” a zbytek většinou uloží. Tuky totiž nejsou rozpustné ve vodě, takže se z těla vylučují obtížně, navíc jsme naprogramováni tak, abychom… Číst vice »

Petr
Host
Petr

V podstatě s Vámi souhlasím, až na ten koncový odstaveček. Víc svinstev=dražší ryba – nemáte pravdu. Čím větší jsou “výrobní” náklady, tím jsou ryby dražší. To co rybí maso obsahuje (těžké kovy) záleží na tom, odkud ryby pochází. Jako rybář bych si nevzal třeba candáta nebo sumce z nižších partií našich řek, ale neměl bych problém si candáta nebo sumce koupit na klasickém výlovu rybníka.

David
Host

Losos je divoký odlov, jinak horší než rychlokurata

Petr
Host
Petr

Opravdu??? Co je u Vás divoký odlov? Klecový odchov lososů je totéž co Babišovy kuřata….

Loading...