Jakým potravinám se ráno vyhnout, aby vám hned nevyskočila hladina cukru

Udržování nízkého příjmu sacharidů může pomoci předcházet prudkým výkyvům hladiny cukru v krvi a snížit riziko komplikací cukrovky. Proto je důležité vyhnout se těmto jídlům a nápojům.

Nápoje slazené cukrem

Cukrovinky jsou nejhorší volbou pro diabetiky. Mají mnoho sacharidů. Plechovka coly, slazený ledový čaj a limonády obsahuje téměř 45 gramů sacharidů výhradně z cukru. Nápoje jsou navíc nabité fruktózou spojenou s inzulínovou rezistencí a cukrovkou. Podporují břišní tuk a škodlivé hladiny cholesterolu a triglyceridů. Přichází i nižší rychlosti metabolismu a horší zdraví srdce. Nevhodné jsou i nektary a džusy.

Trans-tuky

Umělé trans-tuky jsou nezdravé, vytvořené přidáním vodíku k nenasyceným mastným kyselinám, aby byly stabilnější. Najdete je v margarínech, arašídovém másle, pomazánkách, krémech, mražených jídlech i pečivu. Zvyšují zánět, inzulínovou rezistenci, břišní tuk a snižují hladinu prospěšného HDL cholesterolu. Vedou ke zhoršení funkce tepen a riziku nemocí srdce. Vyhněte se jakémukoli produktu, který ve svém seznamu přísad obsahuje slova „částečně hydrogenovaný“.

Bílé pečivo, rýže a těstoviny

Bílý chléb i rohlíky, rýže a těstoviny i krekry jsou zpracované potraviny s vysokým obsahem sacharidů. Potraviny z rafinované mouky zvyšují hladinu cukru v krvy u diabetiků a jde o prázdné kalorie. I bezlepkové těstoviny zvyšují hladinu cukru v krvi. Zpracované potraviny mají málo vlákniny, která zpomalí vstřebávání cukru do krve.

Foto: Shutterstock

Jogurt s ovocnou příchutí

Čistý řecký bílý plnotučný jogurt s bobulemi je dobrý pro lidi s cukrovkou, prospěšný pro sitost, regulaci hmotnosti a zdraví střev. Ty s ovocnou příchutí jsou však škodlivé. Ochucené jogurty se vyrábějí z odtučněného nebo nízkotučného mléka a obsahují ve velkém sacharidy a cukr, více než zmrzlina. Pozor i na sušené ovoce.

Slazené snídaňové cereálie

Navzdory zdravotním tvrzením na obalu jsou obiloviny vysoce zpracované s mnoha sacharidy, málem bílkovin a živin pro sytost a udržení hladiny cukru v krvi stabilní. Zapomeňte i na med, agávový a javorový sirup. Vynechejte většinu obilovin a místo toho zvolte snídani s nízkým obsahem sacharidů a na bázi bílkovin i zdravých tuků.

Ochucené kávové nápoje

Káva je spojena s přínosy pro zdraví, včetně sníženého rizika cukrovky. Ochucené kávové nápoje by však měly být považovány za tekutý dezert se spoustou cukru, smetany a kalorií. Mozek nezpracovává tekuté a pevné potraviny podobně, vypité kalorie musíte kompenzovat pozdějším jídlem, abyste nepřibírali.

Hranolky

Brambory mají vysoký obsah sacharidů. Oloupané a smažené na rostlinném oleji zvýší hladinu cukru v krvi. Fritované potraviny produkují i vysoké množství toxických sloučenin podporujících zánět a zvyšujících riziko onemocnění, zejména srdeční choroby a rakovinu. Dejte si malou porci sladkých brambor vařených v páře a slupce.

Foto: Shutterstock, zdroj: Eating Well

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments