Je instantní káva hazardem pro vaše zdraví? Některá zjištění jsou velmi znepokojivá

Instantní káva. Připravíte ji velmi rychle a jednoduše, hned tak se vám nezkazí, a navíc si ji můžete bez problémů přibalit na dovolenou do hotelu nebo pod stan. Zůstává ovšem otázka – hazardujeme se svým zdravím, když ji pijeme?

Co vlastně instantní káva je a jak se vyrábí

Instantní káva je druh kávy získaný ze sušeného kávového extraktu. Ten se vyrábí vařením mletých kávových zrn. Poté se z něj odstraní voda, tím se vytvoří suché úlomky nebo prášek. Instantní káva vznikne dvěma způsoby.

  • Sušení rozprašováním – kávový koncentrát je rozprašován do horkého vzduchu, dochází k vypaření vody, zůstane pouze jemný prášek.
  • Sušení mražením (lyofilizace) – kávový koncentrát se zmrazí, částečky vody v něm zkrystalizují a následně vysublimují, zbyde instantní káva krystalkovitého tvaru.  

Prášek nebo granule, které si koupíte, pak jen zalijete vroucí vodou.

Foto: Shutterstock

Škodí, nebo prospívá?

Instantní káva je stále káva. Takže nabízí mnoho benefitů, tak jako čerstvě upražená káva. Obsahuje antioxidanty, napomáhá správné funkci mozku, urychluje metabolismus, snižuje riziko onemocnění (Alzheimerova a Parkinsonova choroba, diabetes, onemocnění jater), podporuje dlouhověkost a působí blahodárně také na psychiku. Zdá se také, že káva zvyšuje bdělost, napomáhá koncentraci a zlepšuje náladu. Pro někoho může být výhodou, že obsahuje méně kofeinu než čerstvá káva. Šálek instantní kávy obsahuje 30–90 mg kofeinu, zatímco šálek běžné kávy obsahuje 70–140 mg.

Čtěte také: Nemůžete spát? Na vině nemusí být káva, ale některé potraviny

Co se může jevit jako zdravotní riziko je akrylamid. Potenciálně škodlivá chemikálie, která se tvoří při pražení kávových zrn. Vyskytuje se třeba také v dalších potravinách a kouři.  Instantní káva obsahuje až dvakrát více akrylamidu než káva zrnková. Nadměrné vystavení se akrylamidu může poškodit nervový systém a zvýšit riziko rakoviny, nicméně je prokázáno, že množství, kterému se vystavujeme konzumací jídla či pití (tedy i kávy) je mnohem nižší než množství, které bylo shledáno jako škodlivé. Proto si můžete šálek instantní kávy bez obav dopřát. Podle studií jich za den můžete vypít dokonce 3 až 5.

Foto: Shutterstock, zdroj: healthline.com, livestrong.com

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments