Jaké potraviny byste neměli znovu ohřívat? Otrava může být rychlá a silná

Které potraviny bychom ohřívat raději neměli? Dejte si pozor na potraviny, které vám po ohřátí mohou přivodit zdravotní komplikace, nebo dokonce otravu.

Všechno jídlo, co ihned nesníte, dejte po vychladnutí vždy nejpozději do dvou hodin do ledničky. Všechno uvařené jídlo ohřívejte maximálně jednou, ne opakovaně.

Proč se některé potraviny nesmí ohřívat

Velká část potraviny při ohřívání ztrácí chuť a výživové hodnoty. U některých se navíc množí škodlivé mikroorganismy způsobující zdravotní komplikace. Proto je bezpečnější klasické ohřívání na sporáku než v mikrovlnce. Které potraviny bychom neměli ohřívat vůbec?

Tyto potraviny neohřívejte

Olej během opětovného zahřívání produkuje nebezpečné mastné kyseliny, které škodí trávení, mají negativní vliv na metabolismus a zvyšují riziko vzniku rakoviny. Do fritovacího hrnce dejte vždy čerstvý olej a nezahřívejte ho víckrát.  

Foto: Shutterstock

Vejce nikdy neohřívejte. Je jedno, zda jsou natvrdo, naměkko, míchaná nebo jako omeleta. Obsažené bílkoviny při dalším zahřátí začnou uvolňovat látky, které jsou pro naše tělo škodlivé a stávají se toxickými.

Foto: Shutterstock

Houby a houbové pokrmy po ohřívání nejsou příliš chutné. Vzhledem ke změně složení bílkovin – proteinů obsažených v houbách, které při ohřevu vylučují škodlivé sloučeniny, může mít po jejich konzumaci trávicí potíže.

Foto: Pixabay

Drůbeží maso, zejména kuřecí, při ohřívání za příliš vysokých teplot ztrácí výživové hodnoty a mění se složení bílkovin, podobně jako u hub. U nižších teplot zase hrozí riziko množení škodlivých mikroorganismů. Ohřívejte ho pomalu a vždy jej nechte projít vysokou teplotou, ať je konzumace bezpečná.

Foto: Shutterstock

Brambory při několikanásobném ohřívání ve svém obsahu zvyšují množství akrylamidu, který je pro naše tělo toxický. Obsahují bakterie, které se při tepelné úpravě zničí, ale při pokojové teplotě se znovu začnou množit a způsobit nám zdravotní potíže. I při uchování vařených brambor v lednici se v nich tvoří toxiny. Navíc ohřáté brambory šednou a změní svoji chuť.

Foto: Shutterstock

Rýže by se ohřívat neměla. V syrové rýži se mohou skrývat bakterie, které nezničíte ani varem. Při ohřátí rýže se bakterie mohou začít znovu množit a způsobit otravu. V případě potřeby ji dejte do lednice v neprodyšném obalu.

Foto: Shutterstock

Těstoviny při ohřívání ztrácí chuť, díky rozvaření mění konzistenci a ztrácí estetický vzhled. Jsou náchylné k tvorbě plísní. Po dovaření je musíte zchladit studenou vodou a dát ihned do lednice. Lepší je ale vařit je vždy čerstvé.

Foto: Shutterstock

Tepelně upravená zelenina při ohřívání ztrácí vitamíny, minerály i enzymy a je hůře stravitelná. To platí i u zeleninové polévky. Celer po ohřívání obsahuje nebezpečné karcinogeny, červená řepa se pro ohřátí nehodí kvůli vysokému obsahu dusičnanů a špenát ve svém obsahu při opakovaném ohřátí mění dusičnany v dusitany, což škodí zdraví.

Čtěte také: Červená řepa je vitamínová bomba, která snižuje krevní tlak. Připravit se dá na mnoho způsobů, dokonalá je třeba v sekané

Dbejte na množství vařených potravin

Při vaření jakýchkoliv potravin zvažujte jejich množství. Vařte jen tolik jídla, které ihned sníte. Neriskujte zdravotní potíže po konzumaci při jejich ohřívání. Na čerstvém pokrmu si víc pochutnáte a zůstane v něm více živin.

Foto: Shutterstock, zdroj: insider.com

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Zvoník
Zvoník
1 měsíc

Nejlepší je všechno rovnou vyhodit a koupit nové ,,údajně” čerstvé jídlo. Pomůžete tím české ekonomice a potkani se v popelnicích nažerou!

Květa
Květa
1 měsíc
Reply to  Zvoník

Přesně, nechápu jak si to někdo představuje. Porce jídla zbyla, tak ji druhý den ohřeji. Dělala to moje babička, matka a dělám to i já a žiju 😀