Je lepší mýt nádobí v myčce, nebo ve dřezu? Češi dělají obrovskou chybu, málokdo to uhodne

Dnes se počítá každá koruna, přičemž na běžných činnostech v domácnosti se rozhodne, zda vaše účty na konci roku budou vysoké nebo přijatelné. Jedním z velmi důležitých faktorů je také mytí nádobí, kde máme dnes v zásadě dvě volby. A to buď myčku nádobí, nebo tradiční dřez.

Dopadlo to jednoznačně

Ačkoliv většina Čechů stále žije v přesvědčení, že ve dřezu si nádobí umyjí úspornějším způsobem, opak je pravdou. Ve skutečnosti vyplýtváte podstatně více vody. Důvodem je skutečnost, že dnešní myčky už jsou mimořádně úsporné a ty nejlepší si na jeden cyklus vezmou jen 6 litrů vody. Ale i když je to třeba 15 litrů u levnějších modelů, stále je to dobré. Ve dřezu umyjete adekvátní množství nádobí klidně i se 40 litry vody.

Na to možná namítnete, že myčka nádobí ale spotřebovává elektřinu, kdyžto mytí ve dřezu nikoliv. To je ale krátkozraký a chybný pohled na věc. Nějakým způsobem totiž musíte teplou vodu ohřát, jelikož ve studené nádobí mýt nebudete. A tady má z hlediska energetické úspornosti opět navrch myčka, která dokáže vodu ohřát velmi levně.

Každý zná rčení o tom, že čas jsou peníze. Ovšem málokdo se podle toho chová. Typickým příkladem je právě mytí nádobí. Pokud to děláte ve dřezu, je to úmorné a může vám to zabrat desítky minut, které jste mohli věnovat něčemu užitečnějšímu, třeba právě výdělečné činnosti. Do myčky stačí nádobí vyskládat a ona odvede práci za vás.

Foto: Shutterstock

Po všech stránkách lepší

Je potřeba zohlednit také skutečnost, jak kvalitně vlastně umyjete nádobí ve dřezu. Pokud se budete snažit šetřit, ať už množstvím vody nebo teplotou, dopadne to leda tak, že nádobí umyjete špatně. Kdyžto v myčce se můžete spolehnout na to, že vše bude výrazně hygieničtější. Také dojde k efektivnějšímu odstranění nejrůznějších mikrobů a bakterií.

Čtěte také: Co vám v bytě nejvíc žere proud? Není to pračka ani lednice, ale obrovská chyba Čechů. Na konci roku přijde účet, který vás položí

Ze všech těchto hledisek lze konstatovat, že levnější a časově méně náročné je mytí nádobí v myčce. Dokonce je to výrazně lepší i z hlediska životního prostředí, navzdory tomu, že by někdo mohl namítnout, že myčku je potřeba vyrobit, což není zrovna šetrné. Za svůj životní cyklus však toto dokáže spotřebič dokonale splatit.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Vladimir
Vladimir
2 měsíců

Jsme v domácnosti dva důchodci, při vaření ušpiníme dva hrnce a dva talíře. Přes den několikrát dva stejné šálky od kávy. Když budu chtít aspoň částečně využít i malou myčku, tak nebudeme mít z čeho jíst, protože všechno nádobí bude v myčce. Na umytí těch pár kousků nádobí potřebuji dva, tři litry vody, tak marně hledám výhodnost nějaké myčky.