Jeden z nejpoužívanějších kuchyňských olejů způsobuje genetické změny v mozku. Raději se mu vyhněte

Ne všechny oleje jsou zdraví prospěšné jako třeba ten olivový. Bohužel se ukazuje, že některé naopak mohou velmi vážně uškodit, a to na těch nejcitlivějších místech. Podle nových poznatků mezi ty nejškodlivější oleje, které se používají v kuchyni, patří sójový olej. Kromě toho, co už se ví, tedy, že způsobuje obezitu a cukrovku, může přispět také k rozvoji neurologických onemocnění, jako je autismus, Alzheimerova choroba, úzkost či deprese.

Obezita a tučná játra

Například ve Spojených státech amerických je sójový olej vůbec nejpoužívanějším, a to jak na smažení nejrůznějších pokrmů, tak třeba i ve výrobě balených potravin. Používá se ale také v Evropě i v České republice.

Vědci se proto na sójový olej zaměřili ve větší míře a nepřišli zrovna s povzbudivými zprávami. Už v roce 2015 konstatovali, že tento olej výrazně přispívá k rozvoji obezity, cukrovky, inzulinové rezistence a syndromu tučných jater.

Nově se potom zaměřili na vliv sójového oleje na mozek, přičemž ani tady nebyly výsledky příliš pozitivní. Vědci totiž museli konstatovat, že tento olej má zásadní efekt na část mozku zvanou hypothalamus, kde se odehrává řada klíčových procesů.

Sójový olej vypadá nevinně, ale jeho používání může mít závažné důsledky. / Foto: Shutterstock

V ohrožení je správný vývoj těla

Hypothalamus reguluje váhu těla prostřednictvím metabolismu, udržuje tělesnou teplotu, je zásadní pro reprodukční funkce a fyzický růst, stejně jako způsob, kterým člověk reaguje na stres,” uvedla profesorka neurověd Margarita Curras-Collazo.

Výzkum probíhal na myších a bylo zjištěno, že u zvířat krmených sójovým olejem výrazně klesla produkce takzvaného “hormonu lásky” oxytocinu. A to nebylo zdaleka vše. U dalších 100 genů bylo zjištěno ovlivnění konzumací sójového oleje. Podle vědců to nemá dopad pouze na funkci metabolismu, ale také na mozkové funkce. Tento olej se tak dostal do podezření, že může rozjet autismus či Parkinsonovu chorobu.

Zároveň je ale třeba zdůraznit, že jde o první výzkum v tomto směru a nelze ho brát jako definitivní potvrzení. Také platí, že se zjištění týkají pouze sójového oleje, nikoliv dalších výrobků ze sóji či jiných rostlinných olejů.

Foto: Shutterstock, zdroj: Neuroscience News

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Henok
Henok
2 let

Výživoví poradci by měli vědět, že se do olejů a cukrovinek přidává nemrznoucí směs. Důkaz je například na obalu marcipánu z Lidlu. Tam je tento alkohol přímo uveden.

Monika
Monika
2 let

Tak si pak si vyberte,kde je pravda