Jediná surovina zlepší chuť karbanátků o sto procent. Profesionálové upozornili, na co lidé zapomínají

Myslíte si, že při přípravě karbanátků záleží pouze na mase? Pak jste na omylu. Pokud se budete soustředit právě jen na maso a opominete důležitou ingredienci, budete se muset smířit s nedokonalým výsledkem. Nebo lépe řečeno: pokud tuto ingredienci použijete, vaše karbanátky budou chutnat mnohem lépe. A jako bonus budou nečekaně nadýchané a šťavnaté. Je až s podivem, že tolik lidí tento trik zkušených hospodyněk a ostřílených profesionálů nezná. To teď ale napravíme.

Přidejte syrový brambor

Pakliže si lámete hlavu s tím, jaká že tajemná ingredience to může být a obáváte se nějaké složitosti, potom vás zřejmě překvapí, že zde mluvím o syrových bramborách. Skutečně, pokud do mletého masa na karbanátky syrový brambor přidáte, budete z toho těžit hned na několika úrovní. Kromě výrazně lepší a konzistentní chuti budou karbanátky také šťavnatější a sametovější.

Není na tom nic složitého. Pokud připravujete karbanátky z jednoho kilogramu mletého masa, pak vám bude stačit jeden velký brambor. Ten nejprve oloupejte a pak nastrouhejte. Případně ho můžete i rozmixovat, výsledku to vadit nebude.

Někteří zkušení kuchaři nastrouhané brambory omývají, čímž je zbavují škrobu. Není to nutné, ale pokud chcete co nejčistší chuť, můžete to zkusit. Zároveň tak ale brambory připravíte o jejich mazlavost, kterou je zapotřebí nahradit jedním vaječným bílkem.

Foto: Shutterstock

Jak připravit karbanátky

Následně už stačí nastrouhaný brambor přidat do mletého masa, kde pochopitelně nesmí chybět ani cibule, sůl, koření či česnek. Zde už se meze představivost nekladou a každý si karbanátky může ochutit, jak je mu libo. Na brambor, který chybí i v řadě receptů na internetu, byste ale zapomínat skutečně neměli.

Získanou hmotu především dobře promíchejte, aby byla výsledná chuť maximálně vyvážená. Pak vytvořte placky či kuličky, podle toho, v jakém tvaru chcete karbanátky mít. Následně je obalte ve strouhance a nechte péct.

Zajímalo by vás, jak karbanátky udělat chuťově ještě zajímavější a zkusit tak něco nového? Potom do nich přidejte třeba krupici nebo nastrouhanou cuketu. Využít můžete také červenou řepu či mrkev, které dají masu zase nový nádech.

Dalším tipem profesionálů je přidání špetky octa. Ten by měl zajistit, že maso bude ještě více šťavnaté a nadýchané.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Alena
Alena
2 let

špetka octa?

Vlastislav
Vlastislav
2 let

A strouhanka jse tam dává