Jídlo jako spouštěč rakoviny není nesmysl. Tyto potraviny mají nepříznivý vliv

Pokud se stravujete nezdravě a jíte hodně cukru, soli a tuků, je pravděpodobnější, že se u vás objeví některé nemoci včetně rakoviny, než při zdravém životním stylu.

Vědci předpokládají, že se rakovina do konce tohoto století stane hlavní příčinou smrti ve všech zemích světa. Podle nejnovějších výzkumů stravovací návyky mohou ovlivnit riziko jejího vzniku, jak se píše na medicalnewstoday.com. Ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, libové maso a ryby mohou snížit riziko vzniku rakoviny. Fastfood, zpracované potraviny a tučná jídla mají opačný efekt.

Červené a zpracované maso

Podle vědců existuje souvislost mezi konzumací zpracovaného masa a některými druhy rakoviny. Již v roce 2015 Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny – IARC klasifikovala zpracované maso jako karcinogenní, podobně jako červené maso. Zvýšení příjmu zpracovaného masa na 60 g a červeného masa na 150 g denně zvýšilo riziko rakoviny tlustého střeva o 20 %.

Ultra zpracované potraviny

Ultra zpracované potraviny obsahují přísady, jako jsou proteinové izoláty, umělá sladidla a zahušťovadla, zvýrazňovače chuti a vůně, hydrogenované oleje, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, která zdraví škodí. Zejména snídaňové cereálie, energetické nápoje, mražené pizzy či kuřecích nugetky. Ultra zpracované potraviny jsou bohaté na nasycené tuky, přidaný cukr a sůl, mají nízký obsah živin, jako jsou vláknina, vitamíny a minerály. Obsahují potenciálně karcinogenní sloučeniny vznikající při zpracování. Kromě rakoviny jsou spouštěčem diabetu a nemocí srdce.

Kvalitním jídlem je možné rakovině naopak předcházet. / Foto: Shutterstock

Pokrmy s nadbytkem soli

Strava s vysokým obsahem přidaných solí zvyšuje riziko určitých druhů rakoviny, zejména rakoviny žaludku. Zvyšuje riziko infekce způsobené bakteriemi Helicobacter pylori, které také zvyšují riziko vzniku rakoviny. Mnoho soli vede k produkci N-nitroso sloučenin, které mohou být karcinogenní.

Další možné rizikové faktory

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny uvádí riziko dodržování diety s vysokou glykemickou zátěží zvyšující vznik rakoviny endometria. Dieta nepříznivě ovlivňuje hladinu cukru v krvi a vede k chronicky zvýšeným hladinám inzulínu a inzulinové rezistenci. To nepříznivě ovlivní hladinu hormonů a vede k riziku vzniku rakoviny reprodukčních orgánů. Problematická sloučenina produkovaná houbami aflatoxin, které se nacházejí v potravinách, jako jsou ořechy, zrna a sušené ovoce mohou být karcinogenní a vede k riziku rakoviny žlučníku a jater.

Foto: Shutterstock, zdroj: medicalnewstoday.com

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
13 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Lenka Nová
Lenka Nová
2 měsíců

Moc by mě zajímalo, jaké vzdělání a praxi v čem má autorka článků Pavla Růžičková??? Můžete nám to, Pavlo Růžičková sdělit???? Tvrdit, že ořechy a sušené ovoce jsou karcinogenní může jen úplný blb, vždyť je to přesně naopak!!! Kde berete tyto nesmysly a kdo vám toto otiskuje a ještě vás za to platí???? Boha jeho!!!!

josefina
josefina
2 měsíců

A proč se nikdo ze zodpovědných činitelů,tedy vlády,zdravotníci,výrobci vůbec nesnaží vyrábět jen zdravé a nezávadné potraviny,hlavně že na každém rohu stojí rychlé občerstvení s umělými a nezdravými jídly,reklamy běží jak o život zaměřené hlavně na sladké a umělé pití a to už od malých dětí!!!Nekecejte prosím vás o tom,jak se mají lidi zdravě stravovat,přestaňte je průmyslově vyrábět a bude vše v pořádku!!!Nebo to kapitalisti neumějí vyřešit???To snad ne!!!?

Pavel
Pavel
2 měsíců

Jednak by mne zajímalo co jí paní autorka a možná by bylo dobré ty kusé poznámky nějak specifikovat. Zpracované maso ? Má na mysli, že je lepší okousávat živou krávu?
Já dietu nedržím a proto nevím ani to co je dieta s vysokou glykemickou zátěží. Také výraz endometrium je zcela běžně používaný a všichni vědí o co jde, že ?

Takže jednoduše buď to napište tak, aby i normální laik věděl o co jde a současně navrhněte řešení, nebo nepište vůbec.

Lenka Nová
Lenka Nová
2 měsíců
Reply to  Pavel

To je další pitomost, kterou zde otiskují. Pokud umím číst a chápat, tak to v podstatě znamená, že když já z důvodů počínající cukrovky držím dietu, tak u sebe podporuji vznik rakoviny???!!! Tady někdo spadl z hrušky!!!!

Eva
Eva
2 měsíců

Rakovina není z toho co a kdy jíme, ale z toho co jídlo, pitná voda a vzduch který dýcháme obsahuje. Chemické cizorodé látky, geneticky upravené potraviny, mikročástice plastů, radioaktivní spad atd. V první polovině minulého století byla rakovina téměř vzácné onemocnění a dětí se netýkala vůbec. Dnes onemocní každý 3. člověk rakovinou, tzn. že 3,3 milionů lidí v ČR bude průběžně nemocných rakovinou. MIKROČÁSTICE plastů jsou úplně všude a ve všem. Pitná VODA se upravuje z povrchové vody kde jsou splavené ropné příměsi, hnojiva, postřiky plodin, různé chemikálie, vyloučené léky a hormony, které filtry ve vodárnách nezlikvidují (zdroj pracovník vodárny… Číst vice »

josefina
josefina
2 měsíců
Reply to  Eva

Bohužel,to je ta daň za životní úroveň,kdy každý má vymytou mozkovnu jediným cílem-konzumem ,přežraností,hrabáním peněz beze smyslu ať to sotoí co stojí..všichni víme,že zaděláváme svým nesmyslným přežíráním a honbou za nějakou chymérou než umřeme ,na průšvih v globalizovaném světě ,ale NIKDO si nenechá sáhnout na snížení životní úrovně kvůli zachování přírody a planety pro další generace-Země skončí velice smutně..ale teď si užíváme,jasný???Ironie…

Lenka Nová
Lenka Nová
2 měsíců
Reply to  josefina

Ale Josefíno, právě teď to tady máme – to snižování životní úrovně – co je to podle vás Covid???? Ať chceme nebo nechceme, tak nám to naordinovali a způsobí to všeobecné snížení životní úrovně – ovšem ne těch, kteří nám to určují a organizují!!!!

Karel Novotný
Karel Novotný
2 měsíců

To je ale legrační, že by se to za pár let změnilo?? Mí předci jedli všechno ale nepřežírali se jako mnozí nyní. A hlavně se hýbali a neseděli u mobilů a počítačů hodiny na zadku. To znamená všechna masa, sádlo, mléko, chléb, rohlíky, zeleninu, ovoce, ryby a mnohé další. Praděda 97 let, strýc 87 let, teta 101 let, atd. Jen mí prarodiče 75 let, protože se neustále museli bránit jako zemědělci komunistickým zločincům, co to tady rozkradli asi nejvíce a ještě ožebračili obrovské množství lidí. Možná ta doba zase přichází s tou bandou nyní a bude asi jedno, co bude… Číst vice »

josefina
josefina
2 měsíců
Reply to  Karel Novotný

A dnes se vše na polích pěstuje ekologicky??!!Když nevládne komunistická partaj… V USA a západní Evropě se práškovalo desetkrát více než u nás za totáče,to mám z vlastní zkušenosti!!!Nebo mi chcete namluvit,že jsme měli hnojiva od zápaďáků zadarmo??víte,že hnojiva,pesticidy,herbicidy byly ke koupi jen za devizy,a vedené jako strategické zboží,které nám západ nedal ani náhodou!!!???Naivko…

Lenka Nová
Lenka Nová
2 měsíců
Reply to  josefina

A proto u nás byly zdravější potraviny jak na Západě. Protože se hnojilo chlévskou mrvou – tedy hnojem. Správný a zdravý poměr je mít 2 ks hovězího dobytka na 1 Ha půdy a tím to pole hnojit. A prováděla se hluboká orba. Teď jsou v ČR zlikvidována i základní stáda hovězího dobytka a hnojí se tím, na čem zbohatne pan Babiš a také se pěstuje řepka, protože on na tom bohatne.

Lenka Nová
Lenka Nová
2 měsíců
Reply to  Karel Novotný

Globalisté celého světa se nás snaží ožebračit i tím, že nám tvrdí, že jíst maso je neetické a nezdravé. Přitom je to několik málo let, kdy byly uveřejňovány zprávy, že dětští lékaři bijí na poplach – protože české děti jsou podvyživené NEDOSTATKEM ČERVENÉHO MASA, že rodiny především z úsporných důvodů krmí děti kuřecím a nesmysly z rychlého občerstvení.

Pavel
Pavel
2 měsíců

a může mi paní autorka říci co ona jí

josefina
josefina
2 měsíců
Reply to  Pavel

Správná otázka…