K sušeným houbám je potřeba přidat bobkový list. Až zjistíte důvod, bude vám to jasné

V Česku je houbaření oblíbeným koníčkem. Pokud je silná sezóna, často jsme však hub už naprosto přejedení a nevíme, co s nimi. Proto je nejlepší si je usušit a nechat si je třeba na zimní měsíce, kdy naopak houby chybí a máme na ně chuť.

Jak doma sušíte houby?

Když se zeptáte svojí babičky, určitě nedá dopustit na klasický způsob sušení: na velkých sítech. Dříve si je lidé často dělali doma – sbili si rám a ten vypletli hustým pletivem. Na takovém sítu se pak houby sušily na přímém slunci. Na podzim se zase houby často sušily například nad kamny, rozvěšené na niti.

Dnes můžete houby sušit třeba na plechu v troubě nebo v sušičce.

Důležité je houby krájet na opravdu tenké plátky, čím tenčí, tím větší máte jistotu, že se houby dokonale vysuší a nebudete se pak muset potýkat s problémy, jako je třeba vznik plísně.

Přidávejte k sušeným houbám bobkový list

Sušené houby poté přemístěte do uzavíratelné nádoby. Dejte si pozor, abyste do ní vložili jen perfektně usušené houby a abyste ji dobře utěsnili.

Doporučuje se, abyste k těmto houbám přidali také bobkový list, případně nové koření. Toto koření ochrání houby například před potravinovými moly, zároveň jim dodá silnější chuť a vůni, která se pak projeví třeba i na vašich připravovaných pokrmech.

Foto: Shutterstock

Pozor na jedovaté houby

U hub se vždy sluší připomenout, že byste rozhodně neměli konzumovat kousky, které neznáte nebo u kterých si nejste jistí druhem. Při sušení se také vyhýbejte tomu, abyste sušili houby červivé, rozmoklé, viditelně staré nebo zkrátka jinak zhoršené kvality. Obecně je na sušení vhodné vybírat tvrdší druhy hub, které jsou pro tuto úpravu ideální.

Na co se dají použít sušené houby?

Následně můžete sušené houby použít třeba do polévky nebo do omáček. Taková houbová polévka nebo bramboračka v lednu dokáže dokonale zahřát a připomenout příjemné chutě léta.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments