Kaufland vyzval zákazníky, aby neplýtvali jídlem

Společnost Kaufland se rozhodla poučit své zákazníky o tom, jak mají nakládat s jídlem, které v tomto obchodním řetězci nakupují. Jejím zástupcům se totiž zdá, že jídla nakupují příliš mnoho a zbytečně jím plýtvají.

Přestaňte vyhazovat jídlo

Kaufland se odvolává na údaje organizace Zachraň jídlo, podle které jsou to právě domácnosti, které jsou zodpovědné za 53 % zbytečně vyhozených potravin. To se zdá být jako skutečně vysoké číslo, byť je otázkou, zda to skutečně v České republice takto platí. V tuzemsku to byly dlouhodobě spíše právě obchodní řetězce, které neprodané potraviny vyhazovaly.

Obchodní řetězec Kaufland teď chce zákazníky edukovat a přecházet tomu, aby doma hromadily zbytečně moc jídla, které potom nespotřebují a vyhodí. Někdy přitom lidé vyhazují i jídlo, které by se dalo ještě bez problému využít. V rámci kampaně Nekrm koš proto poukazuje třeba i na rozdíl mezi minimální trvanlivostí a datem spotřeby. Řada lidí si myslí, že jde o jedno a totéž. Jenže tak tomu není. Potraviny, které projdou dobou minimální trvanlivosti, totiž obvykle lze ještě řadu dalších dní a někdy i týdnů bez problémů konzumovat.

Kaufland rovněž spustil speciální web, na kterém lidem například radí, jak skladovat různé typy potravin. Dozvíte se tedy například, jak uchovávat rajčata, houby, brambory, bylinky, jablka, vejce, chléb a další základní potraviny.

Je zde i podrobný návod, jaké potraviny skladovat v lednici a jaké v mrazáku a jak tato zařízení správně používat, aby v nich jídlo vydrželo co nejdéle čerstvé. V neposlední řadě nechybí ani recepty na chutná jídla ze zbytků. Nabízejí se třeba banánové lívance, plněné papriky nebo jablečno-řepové smoothie.

Foto: Shutterstock

Velký problém dneška

Celé by to nedávalo příliš smysl, kdyby se do zamezení plýtvání nepustil i samotný Kaufland. Ten tak deklaruje, že má chytrý systém naskladňování, který se řídí očekávanou poptávkou. Různé typy zboží, jako třeba maso, ryby nebo pečivo potom průběžně zlevňuje, aby se do data minimální trvanlivosti prodalo. A co se přeci jen prodat nepodaří, putuje do potravinových bank, případně je odprodáno do zoologických zahrad jako krmivo.

Pravdou je, že plýtvání potravinami patří k jednomu z největších problémů současné vyspělé společnosti. A bohužel také k nejpodceňovanějším. Nese s sebou řadu neblahých jevů. Kromě toho, že lidé za potraviny, které nespotřebují, utrácejí zbytečně peníze, v konečném součtu přispívají ke zdražování potravin pro všechny, protože navyšují poptávku. Méně movití lidé potom na potraviny nemusí mít peníze, což platí nejen v rámci České republiky, ale v širším pojetí i ve světě.

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
14 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ell
Ell
1 rok

Kaufland ide poucovat zakaznikov, ze vyhaxzuju vela jedla? A zamyslel sa Kaufland kolko jedla denne vyhodi on? Ecer sa pecie pecivo a komplet vsetko este teple sa vyhadze do kontajnera, lebo o hodku zatvara… Alebo kolko kilogramov, ano kilogramov suniek, masa, syrov denne vyhodi? Hoci by sa to dalo spotrebovat. Ved predsa parky sa neskazia za 1den… Prv ech si pozameta pred vlastnym prahom. Hlavne ze zakaznici maju robit zbierky jedla a sam toho tolko vyhadzuje. Ale to su retazce…