Lidé stále neumí udělat pořádný řízek. Šéfkuchař Jan Punčochář poradil, jak na to

Bez řízků si českou kuchyni ani nedovedeme představit. V naprosté většině rodin se dělají docela často, oblíbené jsou nejen u dětí, ale i dospělých. Je to skvělý nedělní oběd, rychlá večeře a také tradiční jídlo na cesty, které se rozhodně jen tak neomrzí. Jak si doma připravit ten nejlepší řízek, který bude krásně zlatavý a šťavnatý? Pár rad dal domácím kuchařům šéfkuchař Jan Punčochář.

Dobrý výběr masa

Chceme-li si doma připravit klasický vídeňský řízek, pak bychom samozřejmě měli sáhnout po telecím mase. V našich končinách je však obvyklejší připravovat řízky z vepřového nebo kuřecího masa. Základem je vybrat kvalitní surovinu – ideálně od prověřeného řezníka.

Je také dobré soustředit se na výběr takového kusu masa, který je šťavnatější, aby se nám řízek zbytečně nevysušil a byl tak chutný, jak být má. U sušších mas je potom dobré řízek před obalením něčím potřít – třeba jogurtem nebo hořčicí: získá jemnější či naopak výraznější chuť a pomůže mu to zachovat šťavnatost.

Řízky smažte na sádle, případně na přepuštěném másle. Po usmažení je můžete dopéct v předehřáté troubě (na rozprostřených krajicích chleba) na 110 °C zhruba půl hodiny. / Foto: Shutterstock

Strouhanka z čerstvých rohlíků a smažení na sádle

Jedním z triků, jak dosáhnout toho, aby byl řízek jemnější a šťavnatější je použít domácí strouhanku z čerstvého pečiva. Mnohem lépe se do ní totiž vsákne šťáva z masa a řízek tak bude jemnější. Také je dobré strouhanku do masa příliš nezatlačovat, obalit v ní maso jen lehce, aby se při smažení neloupala.

Tradičně se řízky smažily na sádle – a je to pořád dobrý nápad. Získají tak totiž úplně jinou vůni a výraznější chuť, než když je usmažíme na oleji. Sádlo k řízkům zkrátka a dobře patří.

Šup s řízkem do trouby

Zajímavou radou je rozprostřít řízky před tím, než je dáme do trouby, na krajíce chleba. Zatímco je budeme dopékat v troubě, vsákne chleba přebytečný tuk a řízky tak zůstanou šťavnaté, ale zároveň nebudou příliš mastné a těžké do žaludku.

Z trouby tak vyndáme dozlatova propečený řízek, na který se budou sliny jen sbíhat!

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments