Kontroloři v šoku. Do Česka přišlo hrozné ovoce. Kupovali ho všichni, ale platí zákaz ho konzumovat

Dnes není vůbec jednoduché udělat v českém obchodním řetězci nějaký ten rozumný nákup. Nekvalitní, natožpak dokonce nebezpečné potraviny jsou totiž na každém rohu. Člověk tak musí při každém výběru zvažovat, zda zrovna tenhle kousek není nějakým způsobem závadný. Přeci jen, nechceme konzumovat jídla plná pesticidů a dalších látek, které v nich nemají co dělat.

Ukrutný přešlap

Jenže tuzemské obchody přesně tohle prodávají, jelikož to kdesi v zahraničí nakupují velmi levně, takže se jim to stále vyplatí. Výsledkem jsou potom otřesné případy, kdy je sem pravidelně naváženo maso se salmonelou. Ovšem i další druhy potravin nejsou vůbec z obliga. Jako velký problém se v poslední době ukazuje být ovoce.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce tentokrát udělala skutečně velký úlovek. Nutné říct, že něco tak špatného už jsme tu dlouho neměli. “Potravinářská inspekce zjistila 2,64 tuny exotického ovoce atemoya thompson s koktejlem 6 nadlimitních pesticidů, některé překročily limit 7x,” informovala inspekce na svém webu.

Jde o exotické ovoce, které je k nám dováženo stále častěji. Na tom by nebylo nic špatného, pokud by pocházelo z kvalitních zdrojů a nebylo tímto způsobem závadné. Výše uvedené dávky zakázaných látek jsou totiž již skutečně nebezpečné. Takové ovoce byste v žádném případě neměli konzumovat.

Skončí to pokutou

Bohužel se do České republiky dostalo 2,64 tuny ovoce a část se z něj pravděpodobně prodala a nějakým způsobem zpracovala. Dovezla ho sem společnost Tao export&import s.r.o., se kterou bylo zahájeno správní řízení, které pravděpodobně skončí udělením nemalé pokuty.

Čtěte také: Je to tady. Polský řetězec otevřel v Česku obrovský obchod. Češi slaví, mají to za poloviční ceny

Měli byste mít na paměti, že ovoce a zeleninu je dobré kupovat pouze z osvědčených zdrojů. A přestože může vypadat lákavě zkusit nějaké ty plody, které jste v životě neochutnali, jelikož pocházejí až z Brazílie, někdy je lepší odolat a dát si obyčejné české jablko.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments