Kousek dortu za 190 korun? Podle cukrářky to není moc

Mnoho lidí nevěřícně kroutí hlavou, když dnes přijde do cukrárny a vidí ceny dortíků. Ty ještě poměrně nedávno stály třeba padesát korun, ale dnes už je standardem spíše cena kolem stokoruny. Takové mlsání už si potom řada lidí raději odepře, případně vyhledá podniky, kde ceny stále drží na přijatelné úrovni.

Dorty už jsou drahé

Cukráři na to ale mají podle všeho odlišný názor. Mezi nimi i slavná cukrářka Iveta Fabešová, která se proslavila v televizní reality show a následně si otevřela síť cukráren, o niž pak zase přišla a teď se znovu staví na vlastní nohy.

V její cukrárně ve Werichově vile jsou ceny skutečně astronomické, přesto se však na ně stojí fronta, jak upozorňuje server Seznam Zprávy. Pro něj se potom cukrářka poněkud neomaleně vyjádřila v tom smyslu, že cena jejího dortíku ve výši 189 korun jí nepřijde moc vysoká. Podle ní mají v sobě lidé zakódováno, že dort musí stát do stokoruny. I to je ovšem odvážné tvrzení, protože právě ceny blížící se stokoruně už mnoho lidí neakceptuje. Natožpak ty, které atakují dvoustovku.

Sama cukrářka však přiznává, že také má pomyslnou hranici, kterou nechce překročit. Tou je přitom 200 korun. Jenže právě k už se velmi přiblížila.

Foto: Shutterstock

Je to ospravedlnitelná cena?

Podle Fabešové lidé nevidí, že příprava kvalitního zákusku je velmi složitá a má svou cenu. Je třeba platit suroviny, personál, balení či prostory. To je na druhou stranu relativní, protože mnoho jiných cukrářů to zkrátka zvládá výrazně levněji.

Zajímavé je také přirovnání Fabešové k tomu, že v restauracích podobná cena lidem nevadí. To je ale zvláštní, protože nikdy neplatilo, že by dezert měl stát stejnou částku jako hlavní jídlo, které je z hlediska použitých surovin a práce přeci jen náročnější.

Pravdou ale je, že svou klientelu cukrárna Ivety Fabešové zcela určitě má. A je jen na ní, za kolik bude dorty prodávat. Nicméně slova by měla volit opatrněji, protože člověk, který vydělává třeba 30 tisíc korun, si opravdu s rodinou nemůže dovolit vyrazit do její kavárny, kde by za útratu nechal tisícovku.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
15 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
jana10.jana@seznam.cz
jana10.jana@seznam.cz
1 rok

za 190 Kč mám z Polska 2 velké dorty a ještě mi zbyde.

Ivana
Ivana
1 rok

Holky není problém si něco upéct doma!
Ať si pan za tu její cenuí ty dortíky zarámuje!

Vit
Vit
1 rok

Za 200 si koupím radši dobrou tlačenku 🤣, jinak peču sám!!

Míchal
Míchal
1 rok

No já mám teda dietu, ale jsem rád , 200,- za zákusek bych nedal ani ve snu 🤨.
Možná až ze mě bude milionář, ale s největší pravděpodobností ani tehdy né 😭.

Bych musel okrádat lidi 😆.

Xavier
Xavier
1 rok
Reply to  Míchal

To je smutné, že umíš vydělávat jen okrádáním lidí. Přitom chybí tolik šikovných řemeslníků a většina z nich si milion vydělá za rok 😛

Marie
Marie
1 rok

Dvě stě kaček za jednohubku? To se vyplatí si udělat to doma, nemusí to být ani tak načančané a může to být i lepší chuťově.

Xavier
Xavier
1 rok
Reply to  Marie

Chcete vydělávat aspoň pade, ale luxusní dort má být za kačku? Kde pak chcete získat těch padesát měsíčně? Prachy nerostou na stromech!

Navíc když jste s někým ve městě za kulturou, asi těžko si odskočíte upéct dvě porce dortu a pak budete pokračovat v prohlídce muzea 😀

Last edited 1 rok by Xavier
Milča
Milča
1 rok

Myslím, že za 200kč 1 zákusek.?..to bych si v té ceně upekla 2 rolády. Takže ono “houpat jo,ale né točit”..

Renata
Renata
1 rok

No za skoro 200kc zákusek to je už nenormální !!! To si můžou dovolit minimálně ve vládě!!!!

Xavier
Xavier
1 rok
Reply to  Renata

Prodávejte za korunu a budete se mít dobře. Lidé budou mít o vaše služby velký zájem a vy si budete žít jako otrok 😀

J.Korec Liberec
J.Korec Liberec
1 rok

Můj otec byl cukrář a vím kolik denně vyrobil zákusků.Kdyby žil a vyrobil dnes tolik
zákusků za cenu skoro 200 Kč,tak se válí ve zlatě.To co hlásá ta hamižná cukrářka je
prachsprostá zlodějina,měla by se stydět, vždyť je to hlavně pro děti.No je vidět, že
v Praze mají jiné lidské i podnikatelské hodnoty.Ona ji aura dožene a za lakotu sežere.
Zdraví Jiří Korec Liberec

Xavier
Xavier
1 rok

Přesně, dělej je za kačku, jako správný otrok! Budeš spokojený a šťastný.

Michal
Michal
1 rok

Tak paní cukrarko to si kupujte za 190 Kč sama nashledanou.

Xavier
Xavier
1 rok
Reply to  Michal

Jasně, prodávat co nejlevněji a co největší šmejd, to je cesta k blahobytu Švýcarského typu!

MartaM
MartaM
1 rok

Souhlas.