Která jídla nikdy nesmíte ohřívat? Většina lidí to neví a může se otrávit

Uvařit si na několik dní předem se nemusí vyplatit. Existují potraviny, které nejsou vhodné pro opětovné ohřívání. Některé jsou přímo zdraví škodlivé. Které to jsou?

Jak skladovat a ohřívat potraviny

Po uvaření byste nesnězené jídlo měli uložit do lednice nejpozději do dvou hodin. Následně je možné jídlo ohřát, ale šetrným a pomalým způsobem. Jídlo je možné ohřát jen jednou. Pokud jej nesníte ani napodruhé, již jej neskladujte.

Mikrovlnná trouba je riziko

Existují potraviny, které je vhodné sníst ihned po uvaření a není radno je znovu ohřívat. Některým se vytratí chuť, jiné ztrácí cenné výživové hodnoty. U určitých potravin s ohříváním roste riziko otravy botulotoxinem. V některých případech můžete sáhnout k ohřevu na sporáku namísto mikrovlnné trouby, jinde není vhodný ani takový ohřev. Které potraviny to jsou?

Foto: Shutterstock

Jídla, která se nesmí ohřívat

  • Restovaná nebo pařená zelenina – ohřívaná ubírá tělu důležité minerály. Doporučení se vztahuje i na zeleninové polévky.
  • Celer – nebezpečný na ohřívání je celer, a to i v případě, že je součástí polévky. Ohřívaný celer obsahuje karcinogeny.
  • Houby a pokrmy s houbami – po ohřátí ztrácí nejen chuť, ale mění se složení bílkovin. Ohřáté houby mohou způsobit zažívací potíže.
  • Špenát – dusičnany ve špenátu se mění opětovným ohříváním v dusitany.
  • Červená řepa – červená řepa není vhodná pro opětovné ohřívání z důvodu vysokého obsahu dusičnanů.
  • Vajíčka – vajíčka není možné ohřívat v žádné podobě (vejce natvrdo, amoleta, míchaná vejce). Ohřívaná vejce se stávají toxickými.
  • Drůbeží maso – ohřívání při příliš vysokých teplotách mu ubírá výživové hodnoty a podobně jako u hub, mění se složení bílkovin.
  • Brambory – v ohřívaných bramborách roste množství toxického akrylamidu. Tady by bylo zapotřebí ovšem několikanásobné ohřívaní.
  • Rýže – syrová rýže obsahuje bakterie, které není možné odstranit vařením. Pokud se nesní hned, bakterie se mohou v rýži začít rozmnožovat. Rýže není vhodná ani pro skladování ani pro ohřívání.
  • Těstoviny – nejméně nebezpečné na opětovné ohřívání. Tady riskujete pouze ztrátu chutě. Ohřáté těstoviny také mění konzistenci.

Foto: Shutterstock, zdroje: Food.ndtv, Insider

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments