Kůra citrusů je plná pesticidů. Pouhým mytím se jich nezbavíte

Loading...

Citrusy jako pomeranče, mandarinky nebo citrony patří k nejzdravějšímu ovoci. Obsahují velké množství vitamínu C a dalších zdraví prospěšných látek. Kromě toho navíc zejména v létě přináší sladká a výrazná chuť tohoto ovoce příjemné osvěžení a doplnění cukrů.

Kromě toho, že konzumujeme samotnou dužinu, se oblibě těší rovněž citrusová kůra. Jenže tady narážíme na poměrně významný problém, který přitom mnoho lidí vůbec neřeší.

Co obsahuje citrusová kůra?

Pokud si v obchodě koupíte pomeranč nebo citron, můžete v zásadě zapomenout na to, že by nebyl ošetřen nejrůznějšími chemickými látkami, jež obsahují zdraví škodlivé pesticidy. Tyto látky mají za cíl zvýšit trvanlivost plodů a také je chránit před napadení škůdci.

Nejčastějšími takzvanými fungicidními přípravky jsou imazalil, thiabendazol nebo o-fenylfenol. Ačkoliv jde o povolené látky a zemědělci je většinou používají v zákonem předepsaném množství, přeci jen se má všeobecně za to, že mohou zdraví poškodit. Pro lidský organismus jsou toxické a mohou způsobovat neplodnost či hyperaktivitu u dětí.

Stačí citrusy omýt?

Dnes už asi každý před konzumací ovoce omyje a citrusy jistě nejsou výjimkou. Asi vás ale příliš nepotěšíme zjištěním, že samotné opláchnutí ve vodě ovoce pesticidů nezbaví. To ale rozhodně neznamená, že byste ovoce měli přestat mýt. Ba právě naopak, pokud je mytí správné a důkladné, pomůže vám zbavit citrusy mikroorganismů a nečistot.

Pakliže ale citrony či pomeranče při mytí důkladně mnete v rukou, neměli byste si pak sahat do očí. Látky jako imazalil nebo o-fenylfenol totiž dráždí oči.

Jak tedy na to?

Bohužel všechny jiné způsoby než mytí nejsou zrovna komfortní a nelze předpokládat, že by se ve větší míře používaly. Variantou může být poměrně náročné kartáčování v horké vodě, kdy si ale také nemůžeme být stoprocentně jisti výsledkem.

Někdo může ovoce mýt s pomocí mýdla či saponátu. Jenže to jsou také chemické přípravky a mohou způsobit další kontaminaci. Odborníci také tvrdí, že ovoci pomůže nechat ho v silném alkoholu, například vodce. Jenže to se prodraží. Stejně tak ultrazvuková lázeň není pro každého.

Řešení existuje

Faktem je, že pesticidy se dostávají také do dužiny plodu, ovšem kůrou projdou ve velmi nízkém množství, přibližně 10%. Největším problémem tak zůstává použití kůry. Pokud ji opravdu potřebujete, nezbude vám, než v supermarketu či specializovaném obchodě sáhnout po ovoci, které je označeno certifikátem, že nebylo ošetřeno pesticidy. Ale pozor – označení bio nemusí stačit! Zároveň je třeba si uvědomit, že takto neošetřené plody vydrží mnohem kratší dobu, a tak není radno otálet s jejich zpracováním.

Mohlo by se vám líbit

Loading...

Autor: Petr Vavrenka

Specialista na podávání erudovaných, přesto srozumitelných informací o nemocech trápících lidstvo.

1
Komentujte

avatar
1 Komentářová vlákna
0 Odpovědi ve vlákně
0 Sledující
 
Nejsledovanější komentář
Nejžhavější komentářové vlákno
1 Autoři komentářů
Ina Autoři posledních komentářů
  Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?  
Upozornit na
Ina
Host
Ina

Stačí na půl hodiny ponořit do roztoku jedlé sody a vody. Vygooglete si na internetu, že bylo prokázáno, že toto odstraní drtivou většinu chemikálií ze slupky ovoce/zeleniny.