Kuřecí maso většina lidí griluje špatně. Výsledek je pak doslova hrozný

K létu patří grilování, přátelé a dobré pití. Sezóna je v plném proudu, a tak přinášíme návod na správné grilování kuřecího masa.

Příprava kuřecího masa není nikterak náročná, ale pozor na obvyklé chyby.

Příprava

Maso, které budete připravovat by mělo být pouze chlazené. Pokud vyndáte maso z mrazáku, tak ho v ideálním případě nechte rozmrazovat postupně. Můžete ho nechat rozmrzat přes noc v lednici. Nebo vyndejte maso z mrazáku, přendejte ho na mřížku, tak aby maso neleželo v odkapané vodě a nechte rozmrzat při pokojové teplotě. Takto bude rozmrzat zhruba 12 hodin. Obecně se nedoporučuje maso rozmrazovat v mikrovlnné troubě.

Po rozmrazení osušíme maso papírovým ubrouskem a naporcujeme. Pokud budeme připravovat kuřecí prsa bez kosti, nakrájíme je na stejnou tloušťku, případně lehce rozklepeme (maso se pak bude rovnoměrně grilovat). Maso umístíme do marinády. Nejlépe nechte marinovat 24 hodin, případně alespoň 3 hodiny před samotným grilováním. V případě nouze lze dobu zkrátit na 30 min, ale maso nebude tak provoněné, jako při delším marinování.

Marinádu můžete připravit z olivového oleje, bylinek a čerstvého pepře. Pro specifičtější chuť můžete použít i med. Pokud použijete do marinády cukr nebo med, dejte při grilování pozor, aby se maso nepřichytilo na grilovací rošt.

Maso v marinádě vyndáme z lednice zhruba 2 hodiny před grilováním, aby následně nedostalo teplotní šok.

Foto: Shutterstock

Grilování

Připravíme si gril. Běžně prodávané brikety dosáhnou maximálního žáru přibližně za 20 minut a dřevěné uhlí za 15 minut. Pro rozhoření můžete použít startovací komínek, který usnadní rozhoření briket. Pakliže použijete tekutý podpalovač, nechte ho zcela vyhořet, aby jídlo, které budete grilovat, nemělo nežádoucí příchuť.

Po rozpálení grilu lehce potřeme grilovací rošt olivovým olejem. Nepoužíváme ho moc, aby neodkapával do uhlí nebo briket a následně nehořel. Grilovat můžete na přímém žáru nebo umístěte brikety či uhlí ke kraji a maso nechte uprostřed pomalu grilovat. U plynového grilu nejlépe funguje střední žár. Pokud máte pokličku na gril, klidně maso přiklopte.

Při otáčení nepoužívejte vidličku. Po píchnutí do masa vyteče všechna šťáva a maso bude suché. Použijte pinzetu nebo obracečku. Kuřecí maso grilujte 2 – 3 minuty z každé strany.

Maso přendejte na talíř a můžete podávat. Dobrou chuť!

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments