Květák je vynikajícím pomocníkem při hubnutí. Při jeho nákupu si ale dejte pozor na pár věcí

Květák si můžete připravit na mnoho způsobů, smažený, vařený, dušený i v syrovém stavu. Má navíc jen minimum kalorií. Jak si v obchodě vybrat ten správný a jak ho skladovat, aby si zachoval všechny vitamíny?

Květák patří do skupiny brukvovitých, jako brokolice. Dlouho už víme o třeba o protirakovinných účincích květáku. Fytochemikálie sulforafan obsažená v čeledi brukvovitých brzdí růst buněk rakoviny a pomáhal je i zabíjet. Snižuje i riziko kloubních zánětů. Můžete ho jíst samotný syrový, přidat ho do salátů, vařit v páře, nebo si udělat květákovou rýži. Obsahuje 18 aminokyselin, vitamíny C, K, skupiny B a 14 minerálů, jako hořčík, fosfor, draslík, magnesium, kyselinu listovou i pantotenovou, betakaroten, niacin i vlákninu.

  • chrání proti rakovině, obsahuje sloučeniny síry a doporučuje se s kurkumou
  • podporuje zdraví srdce, zlepšuje krevní tlak a funkci ledvin
  • působí protizánětlivě, indol-3-karbinol neboli I3C je prevence proti zánětům
  • vyživuje mozek i díky obsah cholinu a vitaminům skupiny B
  • konzumace květáku v těhotenství podporuje mozkovou aktivitu plodu
  • květák pomáhá aktivovat detoxikační enzymy
  • podporuje trávení, chrání sliznici žaludku a zabraňuje přemnožení bakterií
  • antioxidant chrání buňky a zpomaluje známky stárnutí

Pečlivě vybírejte

Nejprve se uchovává květák obalený v jeho listech a teprve až po zakoupení domů ho skladujeme bez nich. Pokud si chcete udržet květák co nejdéle, musíte si vybrat v obchodě absolutně svěží, bílou a zdravou hlávku květáku, odříznout vnější listy a zabalit do přilnavé fólie. V ideálním případě by měl být květák skladován v chladu, při pokojové teplotě se rychle kazí. Pokud máte studený sklep nebo suterén a máte květák uložen do plastových nebo překližkových beden, vydrží i 2 měsíce dokonale zachován. Pokud není sklep k dispozici, skladujte jej v lednici.

Foto: Shutterstock

Jak skladovat květák v lednici

Čerstvý květák může být skladován v lednici při teplotě 6 až 8 °C, na spodní polici. Květák může být v lednici 7 až 8 dní nebo jeden týden. Ale v mrazáku může květák trvat až jeden rok. Celá a čerstvá hlávka květáku může být zabalena do pergamenu nebo papíru, kdy je zajištěn přístup vzduchu. Doporučuje se nejíst hlavy při prvních známkách hniloby a vzhledu zčernalé oblasti. Vařený květák nechte v chladničce nejvíce po dobu maximálně 2 dnů.

Jak skladovat květák v mrazáku

Pro uložení v mrazáku se musí dobře umýt, rozebrat na růžičky, vařit po dobu 5 minut, počkat až vychladne a oschne suchý vložit do sáčků. Tento způsob pomůže udržet zdravou zeleninu až 1 rok. Chuťové vlastnosti se nemění. Je nutné jej skladovat v dobře uzavřených či vakuových sáčcích, nebo v krabici na zeleninu, odděleně od ostatních produktů. Při zmrazení však dojde ke ztrátě některých živin.

Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.