Lékař uvedl rybu, která způsobuje rakovinu, když ji budete jíst. Je to silný karcinogen

Najít skutečně spolehlivý lék na rakovinu, to je dnes jedním z hlavních cílů lidstva, jakkoliv už se o tom tolik nemluví. Přesto je ale tato nemoc stále obrovským strašákem, což pramení z její povahy. Málokomu je příjemná představa nádorového bujení v těle, které se navíc rozrůstá a napadá další a další orgány. Přesto se však lidé nechovají tak, aby tomuto nebezpečí předcházeli. Naopak, jejich životní styl je často velmi nezdravý.

Těmto rybám se vyhýbejte

Lékaři a vědci jsou totiž zajedno: to, co dáváte do svého těla, přímo ovlivňuje riziko vzniku rakoviny. O některých faktorech už nemůže být žádných pochyb. Například cigarety, alkohol nebo uzeniny jsou dle řady vědeckých studií významnými původci rakoviny. Nejsou ale jediné a existuje celá řada dalších potravin, které škodí, aniž by to někdo tušil.

Jednou z takových potravin je solená ryba, jak uvádí lékař Hussain Abdeh působící v online lékařské službě Medicine Direct. Podle něj by se lidé měli vyhýbat soleným rybám, jak je to jen možné. “Solená ryba je známým spouštěčem rakoviny,” uvedl doktor Abdeh.

Má na mysli především specifický druh solené ryby, která je velmi oblíbená v Asii. Ryba se jednoduše naloží do soli, což zvýrazňuje její chuť. Obvykle se podává s rýží a tento pokrm se tváří velmi nevinně. Pokud jste byli v těchto končinách někdy na dovolené, zřejmě se vám rovněž ocitla na talíři.

Ryby naložené v soli jsou silně karcinogenní. / Foto: Shutterstock

Ryba škodlivá jako salám

Obecně ale platí, že jde o případ všech silně solených ryb, ať už jsou soleny nasucho, nebo jsou naloženy do slaného nálevu. V našich končinách tak jde o nejrůznější naložené ryby, například v konzervách. Takto připravené si můžete koupit například sardinky nebo makrely.

Podle lékaře spadá takto připravená ryba do první kategorie karcinogenů. To znamená, že je na stejné úrovni, jako například uzeniny v podobě hot dogů či salámů. Solením vznikají látky, které jsou karcinogenní.

V širším pojetí je možné o takové rybě hovořit jako o zpracované potravině, která obsahuje konzervanty, aby déle vydržela. A o takových potravinách se ví, že jsou velmi škodlivé. Konzumace velkého množství zpracovaného masa zvyšuje zejména riziko rakoviny žaludku a střev.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
7 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Karel
Karel
1 rok

Já tedy dávám přednost lososu ze severních vod volně žijících nebo aljašské tresky také od tamtud. Ale i tyto ryby se musí nasolit aby vydrželi čerstvé.

Zdenek
Zdenek
2 let

Tak horší než “vakcína” to určitě nebude… 😂

IQ-tester.eu
IQ-tester.eu
2 let
Reply to  Zdenek

Gratulujeme k výsledku testu Vašeho IQ. Posíláme klíčenku a přihlášku do základní školy.

Zuzana
Zuzana
2 let

Tak to nám zbývá jediné, chodit se pást. Ale v zimě máme smůlu, tak asi vymřeme.

Iris
Iris
2 let
Reply to  Zuzana

Ale kdepak – v zimě budeme chroupat seno 😀

Karel
Karel
1 rok
Reply to  Iris

Můžeme si k tomu senu přilepšit hmizem co se přez zimu skrývá v různých puklinách. Takový cvrček je delikatesa které si můžeme chovat sami celý rok.

Iris
Iris
2 let

Autorko, a vy ještě žijete? To je zázrak! Nejhorší smrt je totiž z vyděšení 😛