Obrovská chyba při vaření, kterou dělá téměř každý. Profíci konečně uvedli, jak správně použít olej

Zatímco některé se hodí na vaření, jiné zase na pečení a další pro změnu do studené kuchyně. A aby toho nebylo málo, některé oleje na talíř vůbec nepatří a jsou spíše kosmetického charakteru. Přesto v jejich použití lidé neustále chybují, což má za následek neblahé výsledky při kulinářských pokusech.

Olejů je mnoho a každý se hodí na něco jiného

Řepkový, slunečnicový, olivový či kokosový olej? Jsou vhodné do zeleninových salátů ty rafinované nebo spíše lisované za studena? Málokdo se v tom stoprocentně vyzná a ví přesně, které olej k čemu použít. Je načase udělat si v tom konečně jasno.

V první řadě je důležitá tepelná stabilita. Jedná se o bod, při kterém se olej začíná přepalovat. Zjistíte to jednoduše podle zvýšeného kouře a zápachu. Chcete-li například. smažit řízky, sáhnout byste měli po kokosovém oleji. Třeba však počítat s tím, že některé rostlinné oleje sice neobsahují cholesterol, ale najdete v nich větší množství nasycených mastných kyselin.

Připravujete-li jídlo, které nevyžaduje vysoké teploty, ale spíše nízké, dobře uděláte v případě použití nerafinovaného oleje. panenského. Tyto druhy oleje mají nižší bod přepálení. Jejich použitím při vysokých teplotách by se znehodnotily a mohlo by vzniknout množství toxických látek.

Na slunečnicovém oleji rychle orestujte

Jeden z nejběžněji používaných olejů ve slovenských kuchyních je slunečnicový olej. Popularitu si získal svou neutrální chutí, kterou jídlo rozhodně nezkazíte. Má však kouřový bod při 180 stupních Celsia, což není mnoho. Na fritování tedy není nejideálnější. Hodí se pro rychlé restování, přičemž použijete jen malé množství nebo k přípravě pokrmů za studena.

Foto: Shutterstock

Smažení na kokosovém oleji

Oblíbené jsou oleje z avokáda, mandlí či kokosový olej, jelikož neobsahují mnoho tuku. Jak již bylo zmíněno, pozor na mastné kyseliny. Například kokosový olej se hodí hlavně na vaši kosmetickou poličku. Dokáže totiž krásně vyživit a zjemnit pokožku na těle. 

Využijete jej také při smažení, jeho bod varu dosahuje až 232 stupňů Celsia. Při vysoké teplotě je tak stabilnější a ke chemickým reakcím v něm dochází pomaleji než u jiných olejů. Podobně je na tom avokádový olej, který je vhodný v kosmetice i v kuchyni, jelikož k pálení u něj dochází později. Při pečení se vám bude hodit.

Olivový olej do studené kuchyně

Olivový olej je zase vhodný do salátů a také jako ingredience do různých studených omáček. Na pečení a smažení se nedoporučuje, protože by se jeho složky vlivem vysoké teploty mohly změnit na škodlivé.  

Důležité je zjistit si u jednotlivých druhů oleje bod přepálení. Pokud ho budete vědět, můžete si být jisti, že olej nespálíte při určité teplotě, čímž si zachová svoji chuť.

Foto: Shutterstock, zdroj: rd.com

Autor: Anna Štěpánková

Maminka se zájmem o zdravý životní styl. Miluje dlouhé procházky přírodou zakončené posezením v dobré restauraci.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ondra
Ondra
6 měsíců

Přestaňte propagovat kokosový olej, kvůli jeho pěstování likvidují pralesy! A taky hrozně smrdí, to ale je možná jen můj problém! A ještě něco, prý lidské tělo jej neumí dobře odbourávat a ukládá se kolem vnitřních orgánů.

Iris
Iris
6 měsíců
Reply to  Ondra

Je to módní záležitost – to, že je to hnus, nikoho nezajímá – hlavně, že jsou IN… Kokosový olej má využití v kosmetice, jenže smrdí (někomu to voní) a to se nedá ničím přebít. Před rokem jsme se byli koupat v pískovně a kousek od nás se usadila rodinka, která se patlala koksovým opalovacím olejem – ten smrad byl strašný a co teprve, když vlezli do vody a kolem nich se tvořila mastná kola – radši jsme se přestěhovali o kus dál, kde byl sice mnohem horší vstup do vody, ale díky tomu pokoj od takových mastňáků. Nedovedu si představit,… Číst vice »