Lékaři důrazně varovali před nápojem, který způsobuje několik typů rakoviny. Představuje obrovské riziko

Rakovina stále zabíjí miliony lidí na celém světě, a to navzdory obrovským sumám investovaných do výzkumu léků. Lékaři však upozorňují, že se nelze spoléhat pouze na léčbu a vědeckých průlomů. Každý musí začít sám od sebe a udělat vše pro to, aby rakovinou vůbec neonemocněl. Pochopitelně to nelze ovlivnit zcela, na druhou stranu lze udělat překvapivě mnoho.

Důkazy jsou přesvědčivé

V roce 2020 připravila rakovina o život šest milionů lidí a způsobila tak přibližně každé šesté úmrtí. Vědci se tak zaměřují na možná rizika způsobující tuto nemoc. Zatímco třeba věku nebo genetické faktory není možné ovlivnit, řadu věcí změnit lze.

Podle organizace National Cancer Institute (NCI) existuje široký vědecký konsenzus na tom, že pití alkoholu zvyšuje riziko několika typů rakoviny. Není třeba o tom již dále diskutovat, je to zkrátka nezpochybnitelný fakt.

Důkazy svědčí o tom, že čím více alkoholu člověk pije, a pokud tak činí pravidelně, tím vyšší jsou jeho rizika, že se u něj projeví rakovina způsobená alkoholem,” uvádí NCI. Pravděpodobnost nemoci významně stoupá už u těch, kdo pijí pouze jeden alkoholický nápoj denně.

Foto: Shutterstock

Jaká hrozí rakovina

Vědci vysledovali jednoznačnou souvislost mezi pitím alkoholu a několika typy rakoviny.

  • Rakovina hlavy a krku.
  • Rakovina jícnu.
  • Rakovina prsu.
  • Rakovina tlustého střeva.
  • Rakovina jater.

Rakovinotvorný faktor alkoholu je dobře zdokumentován. Když člověk pije alkohol, jeho tělo ho promění v chemikálii zvanou acetaldehyd. Ten může poškodit naše buňky a zabránit jim v tom, aby toto poškození dokázaly opravit.

Alkohol také zvyšuje úroveň některých hormonů, jako je estrogen nebo inzulin. Hormony jsou přitom dopravci chemikálií a jejich vyšší hodnoty mohou způsobit častější dělení buněk, čímž se zvyšuje riziko vzniku rakovinové buňky.

Aby toho nebylo málo, alkohol dokáže proměnit buňky v ústech a hrdle tak, že absorbují škodlivé chemikálie ve větší míře.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Výživová poradkyně a dlouholetá autorka článků se zdravotní tematikou.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments