Udělejte si dokonalou domácí paštiku. Je to úplně jednoduché a s kupovanou nesrovnatelné

Doma připravované potraviny jsou pro zdraví prospěšné. Můžete si vybrat ingredience, které přidáte, a vyvarovat se zbytečných konzervantů a nechtěných „éček“. Navíc zpracujete i případné přebytky z vaší zahrádky. Připravit si tak můžete i domácí paštiku v masové nebo vegetariánské verzi.

Klasika našich svačinek

Každý z nás paštiku zná. Neobešla se bez ní žádná škola v přírodě, výlet na lodi nebo cesta pod stan. Tuto klasiku můžete velice snadno pozvednout a osvěžit. Vytvoříte z ní lahodný pokrm, který bude ozdobou pro návštěvy. Připravte si paštiku z kachních nebo kuřecích jater podle našeho receptu, nebo se inspirujte luštěninovou verzí.

Domácí kachní paštika

  • asi 900 g kachních jater, můžou být i kuřecí
  • 1 větší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 dcl červeného suchého vína, nebo bílého ke kuřecímu
  • 150 g másla (z toho 50 g na finální zalití hotové paštiky)
  • asi 100 ml smetany ke šlehání
  • svazek čerstvého tymiánu
  • 3 hrsti sušených brusinek
  • 3 hrsti mandlových plátků
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Zbavte játra přebytečných blan a nakrájejte je na stejně velké kousky. Cibuli nakrájejte na kolečka, rozmačkejte nebo utřete česnek. Rozpusťte 100 g másla, cibuli na ní nechte jemně zesklovatět a na několik minut přidejte česnek. Nesmí se připálit, paštika by byla hořká. Na směs klaďte játra. Opékejte, dokud nebudou hezky hnědá. Podlijte je vínem a přidejte bylinky. Jakmile se alkohol vypaří, vše osolte a opepřete. Hotová játra musí lehce pružit, udrží si tak svou šťavnatost.

Celou směs nechte vychladnout, následně ji rozmixujte. Šťávu z pánve přidávejte postupně, aby nebyla paštika příliš řídká. Po rozmixování přisypte brusinky a mandle a přilijte smetanu, je třeba ohlídat konzistenci.

Pokud chcete uchovávat paštiku delší dobu, naplňte ji do sklenice a zalijte rozpuštěným máslem.

Foto: Shutterstock

Luštěninová paštika

  • 300-400 g zelené francouzské čočky
  • olivový olej
  • 200 g másla pro výrobu hnědého (oříškového) másla 
  • 2 velké šalotky
  • 250 g žampionů
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvý rozmarýn, šalvěj a tymián
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 100 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce brandy
  • citronová šťáva (podle chuti)

Uvařte čočku v osolené vodě. Připravte si oříškové máslo. Vložte ho do rendlíku a zlehka zahřívejte, jakmile přestane pěnit, začne měnit barvu, měla by být světle hnědá. Na olivovém oleji opražte šalotku, přihoďte pokrájené žampiony, sekaný česnek a bylinky. Přisypte cukr a nechte zkaramelizovat, přilijte brandy a dosolte. Směs spolu s čočkou a vlašskými ořechy rozmixujte a pomalu přilévejte máslo. Podle chuti dosolte, opepřete a přidejte citronovou šťávu. Tato paštika je výborná na opečený světlý chléb.

Dokonalá paštika z pečeného maso

Milujete paštiku, ale už méně holdujete drůbežím játrům či vegetariánské verzi. Klasikou zabijaček jsou paštiky z pečeného masa, které se hodí k chlebu nebo na jednohubky s kyselou okurkou

  • 250 g vepřových jater
  • 250 g vepřové plece
  • 250 g vepřového bůčku
  • 1,5 cibule
  • 1 vejce
  • 1 mrkev
  • 6 stroužků česneku
  • ½  lžíce sádla
  • muškátový oříšek a květ
  • skořice
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Vepřovou plec a bůček nakrájejte na kostky. Osolte je, opepřete a nechte péct půl hodiny na 160 °C. Maso by nemělo být příliš přepečené. Nakrájejte cibuli a mrkev, které orestujete na sádle. Po vychladnutí dejte maso i zeleninu do mixéru a pomelte. Následně omyjte syrová játra a rozmixujte spolu s cibulí a česnekem. Vše smíchejte dohromady s masem, přidejte vejce, výpek, sůl a koření. Vše plňte do sklenic a zavařujte hodinu na 85 °C.

Foto: Shutterstock

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments