Lékaři uvedli nápoj, který dramaticky sníží riziko mrtvice. Kolik denně ho vypít?

Riziko obávané mozkové mrtvice obvykle stoupá s nesprávným životním stylem. Pokud se člověk příliš nehýbe a navíc se stravuje nezdravě, vlastně tak pro tento úder připravuje půdu. Ve skutečnosti to také znamená, že pokud by se lidé stravovali zdravě, mrtvic by bylo o poznání méně. To je jednoznačný vědecký fakt.

Netýká se jen starých

Ačkoliv si mnozí mozkovou mrtvici spojují se stářím, možná vás překvapí, že více než čtvrtina všech případů se týká lidí mladších 65 let. A to zejména těch, kteří mají vysoký krevní tlak nebo vysoký cholesterol. Případně obojí, protože tyto diagnózy jdou často ruku v ruce.

Vysoký cholesterol způsobuje zvýšený krevní tlak. A jakmile ten dosáhne určité úrovně, riziko mozkové mrtvice prudce stoupá. Pokud tak chceme pravděpodobnost onemocnění snížit, je třeba se zaměřit na odbourání těchto faktorů, které k němu vedou.

Mozková mrtvice se přitom může opakovat. Právě z toho vycházeli japonští vědci, když se zaměřili na výzkum těch, kdo mrtvici přežili. Ukázalo se, že ti, kdo pili zelený čaj, měli o 62 % menší riziko, že zemřou než ti, kdo čaj nepili. Pravdou ale je, že dávka byla poměrně vysoká, a to sedm šálků zeleného čaje denně.

Foto: Shutterstock

Jedině bez cukru

Důležitým faktorem je skutečnost, že se zelený čaj připravuje z vody a bez cukru,” uvádí doktor Hiroyasu z univerzity v Osace. “Nejzdravějším způsobem, jak tento nápoj připravovat, je bez jakéhokoliv cukru.

Nejde přitom o kdovíjaké překvapení. Už předchozí studie totiž ukázaly, že konzumace zeleného čaje vede ke snížení systolického krevního tlaku a také špatného LDL cholesterolu.

Zelený čaj obsahuje velké množství polyfenolů, zejména pak katechninů a epikatechinů. Jejich molekuly podle všeho dokáží působit preventivně vůči kardiovaskulárním onemocněním, a to na základě svých antioxidačních a protizánětlivých účinků.

Foto: Shutterstock, zdroj: Express

Autor: Anna Štěpánková

Maminka se zájmem o zdravý životní styl. Miluje dlouhé procházky přírodou zakončené posezením v dobré restauraci.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
4 měsíců

Ano, zřejmě lidé s vysokým TK mají vyšší pravděpodobnost mrtvice, jenže můj děda měl celý život nízký TK – zemřel při páté mrtvici (5 ataků proběhlo během 2 měsíců – chyba záchytu u první) při té smrtelné měl TK
130/75 a 81 let…byl jinak zdravý – neměl cukrovku ani vysoký cholesterol.
Není jediný – autorko, věnujte se, prosím, dítěti a nerýpejte do medicíny – některé věci nedokážou vysvětlit ani lékaři. Dlouhé procházky vám v hlavě ohňostroj IQ a vzdělání asi nerozsvítí.